Houten
Typography

030 Houten Houten - Achttien kandidaten hebben gereageerd op de burgemeestersvacature in de gemeente Houten, 4 vrouwen en 14 mannen.

Vijf van hen hebben ervaring als burgemeester, tien van de sollicitanten hebben dagelijks-bestuurservaring in het openbaar bestuur. Hoe zit het met de politieke kleur van de kandidaten? PvdA (5), VVD (2), CDA (2), Groen Links (2), SGP (2), lokale partij (2), D66 (1), ChristenUnie (1), onbekend (1)

Vertrouwenscommissie en aanbeveling
De komende tijd spreekt de commissaris van de Koning met een aantal kandidaten en maakt hij een selectie. Die bespreekt hij met de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. De commissie voert daarna sollicitatiegesprekken. 
Op basis van de gesprekken stelt de raad een aanbeveling vast met daarop twee namen. De naam van de kandidaat die de eerste voorkeur krijgt, is openbaar.

De benoeming van de nieuwe burgemeester is naar verwachting voor de zomervakantie.

Zie ook www.houten.nl/MijnBurgemeester

030 Breukelen Economie Duurzaamheid Educatie – Uit 41 aanmeldingen zijn 19 startups geselecteerd voor Mobility Lab 2022. Zij gaan de komende maanden aan de slag om samen met bedrijven of overheden hun oplossing voor uiteenlopende mobiliteitsproblemen te gaan testen.

Lees meer...

030 Utrecht Economie Duurzaamheid Educatie -- Na een succesvolle zomereditie van ‘Boeren en tuinders pakken uit’ vorig jaar, organiseren boeren en tuinders ook deze zomer op vele plekken in Nederland activiteiten voor iedereen, van jong tot oud.

Lees meer...

030 Regio Economie Duurzaamheid Educatie – De kop is een quote van Jaco van Wezel, Weeronline. De aanleiding is dat KNMI voor donderdag code geel afgeeft voor onweersbuien. Regen- en onweersbuien op komst. Goed nieuws zou je zeggen na enkele weken van betrekkelijke droogte, maar dat valt in de praktijk tegen. Er kan lokale wateroverlast ontstaan en de droogte wordt er vaak nauwelijks mee verholpen.

Lees meer...

030 Houten, Nieuwegein Politiek Maatschappij -- In de gemeenten Houten, Nieuwegein en Veenendaal zijn de eerste Doortraproutes klaar. Doortraproutes zijn toegankelijke fietsroutes van ongeveer 25 km over ruime paden met onderweg veel groen. Op deze routes kunnen senioren genieten van een rustige fietstocht met weinig obstakels en relatief veilige oversteekpunten. In deze drie gemeenten zijn er nu in totaal zeven Doortraproutes klaar voor gebruik.

Lees meer...

030 Woerden Politiek Maatschappij -- Het ANWB Kinderfietsenplan start deze maand inzamelacties in de provincie Utrecht. De ANWB krijgt van samenwerkende organisaties dit jaar meer verzoeken voor fietsen.

Lees meer...

030 Utrecht Politiek Maatschappij -- Boeren houden op 30 mei 2022 hun koeien binnen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Als gevolg van verschillende rechtszaken dreigt de koe niet meer zonder extra vergunning de wei in mogen, iets wat praktisch en juridisch onhaalbaar is. Met de actie #30MeiKoeUitDeWei roepen LTO Nederland en Team Agro NL de overheid op om deze absurde uitkomst van de stikstofcrisis te voorkomen.

“Nederland bevindt zich in een juridisch moeras, waar we drie jaar na de stikstofuitspraak van de Raad van State nog steeds niet uit zijn. Boeren, burgers en politici willen de koe allemaal graag in de wei houden. Het is bovendien beter voor de bodem en de natuur,” zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland. “Het zou absurd zijn als het stikstofbeleid de koe uit de wei jaagt. Met deze actie roepen we de overheid op om haar werk goed te doen, zodat er nooit een vergunningsplicht voor de koe in de wei komt.”

Koe hoort in de  wei

“De koe in de wei hoort bij Nederland, 84% van de melkveehouders doet aan weidegang. Dat is elk jaar anders: afhankelijk van het weer, hoe goed het gras groeit, het afwisselen van gewassen en het ruilen van grond met anderen. Als dit soort rechtszaken doorgaan en de overheid niet in de bres staat dan verdwijnt dat iconische beeld. We kunnen toch niet elk jaar een vergunning aanvragen, nog los van het feit dat de vergunningverlening nog steeds muurvast zit? Op 30 mei laten we daarom zien wat het gevolg van dit stikstofbeleid is door de koeien binnen te houden,” zegt Jaap Lodders, voorzitter van Team Agro NL.

Weidegang beter voor natuur

Sinds de Raad van State op 29 mei 2019 een einde maakte aan het PAS verkeren duizenden boeren in grote onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf. Investeringen in verduurzaming vielen stil, en juridische discussies over volstrekt normale onderdelen van het boerenbedrijf, zoals weidegang, zorgen voor grote spanning.

Gelukkig bevestigden de commissie Remkes, het ministerie van LNV én de provincies al twee jaar geleden dat beweiden vergunningsvrij is en blijft. Dat weerhield MOB echter niet van talloze juridische procedures, met als gevolg bijvoorbeeld de uitspraak van de Rechtbank Overijssel van enkele weken geleden: de provincie mag het beweiden niet meer zomaar toestaan. De rechtszaken zorgen voor verlammende onzekerheid in de sector, terwijl de overheid slechts hoopgevende woorden biedt en de rechtszekerheid die Nederlanders verdienen uitblijft.

30 mei, koe uit de wei actie

Op 30 mei, 3 jaar en 1 dag na de stikstofuitspraak, vragen boeren daarom aandacht voor de absurde situatie die de koe uit de wei dreigt te verjagen. De maandag na het Hemelvaartsweekend, waarin Nederlanders traditiegetrouw het platteland in trekken en van de koe in de wei genieten, houden melkveehouders hun koeien binnen.

Boeren delen op social media met #30MeiKoeUitDeWei foto’s van hun weides met én zonder koeien. LTO Nederland en Team Agro NL bundelen de ‘mooiste’ beelden en delen deze met Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en de Tweede Kamer.

Foto: Leon Ephraïm via Unsplash.

 

030 Utrecht Cultuur Uitgaan -- Geniet tijdens de jubileumeditie '5 Jaar Park Oosterspoorbaan' van Markt om de Hoek op 4 september 2022 van de lekkerste en meest bijzondere hapjes en drankjes uit Utrecht-Oost en omgeving. Kom naar de gezelligste en duurzaamste wijk-foodmarkt van Utrecht-Oost! Iedereen is welkom.

Lees meer...

035 Utrecht Cultuur Uitgaan – De inschrijvingen voor Urban Walk Utrecht op 6 september 2022 is geopend. Bij de Urban Walk Series ontdekken deelnemers al wandelend de mooiste steden van Nederland. Wandelroutes nemen wandelaars mee naar bijzondere en onontdekte locaties waar je zelf niet snel (binnen)komt. 

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur Uitgaan -- Op woensdag 31 augustus 2022 presenteert het Festival Oude Muziek Utrecht in TivoliVredenburg de Utrechter Passion. Thomas Höft schreef op de muziek van Bachs Johannes-Passion een nieuwe tekst, die vertelt over discriminatie van en geweld tegen LHBTIQA+ personen vroeger en nu.

Lees meer...

030 Utrecht Sport Lifestyle -- ‘Wat eten we vanavond?’ De vraag die je vroeger als kind stelde en de vraag die in je hoofd zit als je gehaast door de supermarkt loopt. Waar laat jij je door leiden bij jouw keuze voor het eten? Daarover gaan we met elkaar in gesprek tijdens deze wandeldialoog op 27 augustus 2022.

Lees meer...

030 Utrecht Sport Lifestyle -- Deze zomer staat de provincie Utrecht in het teken van La Vuelta Holanda, de Spaanse wielerwedstrijd die op 19 augustus 2022 in Utrecht van start gaat. Tijdens de twee dagen dat het peloton door onze provincie raast, worden er in alle parcoursgemeenten tal van sportieve, culturele en feestelijke evenementen en activiteiten georganiseerd.

Lees meer...

030 Haarzuilens Sport Lifestyle -- Op zaterdag 11 juni 2022 gaat de zesde editie van Kasteelloop De Halve van De Haar van start. Dit jaar kunnen kinderen verkleed als prins, prinses, ridder of jonkvrouw meedoen aan de jeugdlopen. Op de zomerse avond worden de halve marathon, 10 km en 5 km gelopen. De route neemt je mee langs groene lanen, middeleeuwse dorpen, ophaalbruggen, parken en kasteeltuinen. Het hardloopevenement is geschikt voor jong en oud.

Lees meer...

Nieuwsoverzicht Utrecht

Geen feed gevonden

Trade Tracker

Merchandise NL Magazine

Studieboeken

StudieboekenStudieboeken