Het langste fietspad met zonnepanelen werd geopend in Maartensdijk. Foto: Norbert Waalboer.
Home
Typography

030 Maartensdijk Economie Duurzaamheid Educatie -- Een primeur in de provincie Utrecht: op woensdag 14 juli is het langste zonnefietspad ter wereld geopend. Basisscholieren uit Maartensdijk fietsten als eersten over het 330 meter lange zonnefietspad.

Dat deden ze in het gezelschap van gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht en wethouder Madeleine Bakker van de gemeente De Bilt. Het gaat om een pilotproject van de provincie Utrecht waarbij dubbel gebruik wordt gemaakt van de ruimte: zowel voor fietsen als voor het opwekken van duurzame energie. Bij succes wil de provincie zonnefietspaden op grotere schaal toepassen.

In 2040 wil de provincie Utrecht energieneutraal zijn. Het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen in wegen, wordt gezien als kansrijk. Hierbij wordt de wegverharding dubbel gebruikt waardoor er geen natuur- of landbouwgrond nodig is en het landschap niet wordt aangetast. De duurzaam opgewekte energie wordt in Maartensdijk aan het netwerk geleverd maar kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld de wegverlichting of de verwarming van het wegdek. Het zonnefietspad is een pilotproject van de provincie Utrecht in samenwerking met Strukton Civiel.

Arne Schaddelee, gedeputeerde provincie Utrecht: “Met deze pilot geeft de provincie letterlijk ruimte aan de markt om nieuwe producten te ontwikkelen en te testen in de praktijk. We hebben dit soort innovaties nodig om in 2040 energieneutraal te worden en om duurzame mobiliteit in de provincie te stimuleren. Dit zonnefietspad in Maartensdijk past binnen ons beleid om ook de weginfrastructuur te verduurzamen en minder fossiele brandstoffen te gebruiken.”

Madeleine Bakker, wethouder gemeente De Bilt: “Onze gemeente is trots dat we in samenwerking met de provincie meewerken aan deze pilot om duurzame energieopwekking te integreren in de infrastructuur. Dit past binnen onze ambities om in onze gemeente samen te bouwen aan een topklimaat. We willen onze scholieren en inwoners stimuleren om zoveel mogelijk gebruik te maken van dit unieke zonnefietspad. Dit is niet alleen goed voor de opwekking van duurzame energie, maar ook voor onze gezondheid en vitaliteit. We zien de eerste resultaten graag tegemoet.”

Zonnefietspad

Half juni 2021 is aannemer Strukton Civiel gestart met de aanleg van het SolaRoad zonnefietspad in Maartensdijk. SolaRoad is eerder onder andere toegepast in de provincie Noord-Holland en op basis van de resultaten verder doorontwikkeld in samenwerking met TNO en Strukton Prefab Beton. Het nieuwe zonnefietspad levert duurzame energie aan het netwerk en is veilig, comfortabel en onderhoudsvriendelijk door het gebruik van nieuwe inzichten, materialen en technieken 

Foto: Norbert Waalboer

030 Regio Economie Duurzaamheid Educatie -- Een aantrekkelijke, veilige en schone carpoolplaats helpt mee om het carpoolen te bevorderen en daarmee het aantal auto's op de wegen in de provincie te verminderen. Dit draagt bij aan een betere doorstroming en een schonere lucht. Op de carpoolplaatsen Vinkeveen, Breukelen, Maarssen, Eembrugge*, Baarn en Cothen is een verkooppunt te vergeven. 

Lees meer...

030 Utrecht Economie Duurzaamheid Educatie -- Van alle Nederlandse IT'ers hebben Utrechters het meeste interesse in DevOps. Dit blijkt uit een analyse van Dutch-Tech Magazine, op basis van zoekopdrachten en bureauonderzoek naar DevOps in Nederland.

Lees meer...

030 Nieuwegein Economie Duurzaamheid Educatie — Vrijwilligers, onder wie veel kinderen, waren afgelopen zaterdag tijdens de landelijke Plastic PeukMeuk-actie in Nieuwegein druk in de weer om sigarettenpeuken met stoepkrijt te markeren en op ruimen. Onder aanmoediging van de Prullie, de gemeentelijke zwerfafvalmascotte, zijn in de omgeving van winkelcentrum CityPlaza in totaal 2043 peuken opgeruimd.

Lees meer...

030 Houten Politiek Maatschappij -- Het Werelderfgoedcomité heeft op 26 juli 2021 de Hollandse Waterlinies de werelderfgoedstatus verleend. Dit is de uitbreiding van het werelderfgoed van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen vormen ze nu de Hollandse Waterlinies.

Lees meer...

030 Utrecht Politiek Maatschappij — De provincie Utrecht heeft op 12 juli 2021 samen met de betrokken gemeenten Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein een samenwerkings- en realisatieovereenkomst ondertekend voor een 12 kilometer lange doorfietsroute, genaamd de 4 kanalenroute. De overeenkomst vormt het startsein voor de aanleg van de doorfietsroute en voor de benodigde vergunnings- en aanbestedingsprocedures. De opening van de doorfietsroute staat eind 2023 gepland.

Lees meer...

030 Politiek Maatschappij — Utrecht heeft forse bouwplannen klaarliggen om het nationale woningtekort terug te dringen, maar zonder investeringen van het nieuwe kabinet in bereikbaarheid kunnen die niet worden gerealiseerd. Een alliantie van tientallen bedrijven, organisaties en overheden in de regio Utrecht doet daarom een oproep aan de formerende partijen VVD en D66 om de nationale en regionale woningbouwopgave te ondersteunen met investeringen in het openbaar vervoernetwerk.

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur Uitgaan -- Tijdens de uitbreiding en herinrichting van het Nijntje museum verhuist het kindermuseum tijdelijk naar de voormalige bibliotheek aan de Oudegracht 167 in Utrecht. Naar verwachting gaan daar half november de deuren open.

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur Uitgaan -- Vandaag heeft André van Duin ceremonieel de eerste munt geslagen ter ere van 25 jaar Pride Amsterdam. Hij dit deed onder toeziend oog van en voor de Pride Ambassadeurs en de LHBTIQ+ gemeenschap. De plechtigheid vond plaats bij het Homomonument in Amsterdam. De jubileumuitgiften worden geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in samenwerking met Pride Amsterdam en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De munten zijn direct verkrijgbaar op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur Uitgaan -- Hans Klok is terug in Nederland en gaat met de spectaculaire show Hans Klok & Friends op tournee. In de zomervakantie is deze zinderende familieshow te zien in een imposante theatertent aan het Griftpark in Utrecht. We waren bij de presentatie op 14 juli, een dag voor de eerste ‘live’ optredens.

Lees meer...

030 Utrecht Sport Lifestyle -- Van 14 tot en met 18 september 2021 vinden de European Life Goals Games 2021 plaats in Utrecht. Het is de eerste editie van een sociaal sportevenement waar niemand buitenspel staat. Vandaag presenteerde de Nederlandse delegatie hun officiële tenue op het Utrechtse Jaarbeursplein.

Lees meer...

030 Utrecht Sport Lifestyle -- Twaalf uitjes zijn in de race voor de titel ‘Leukste uitje van Utrecht 2022’. Een vakjury heeft de top 12 vastgesteld. Nu is het aan de leden van de ANWB. Voor de landelijke verkiezing van het ‘Leukste uitje van Nederland’ nomineert de ANWB 39 uitjes. Dit zijn uitjes met een bezoekersaantal boven de 450.000. Ouwehands Dierenpark Rhenen en Dierenpark Amersfoort zijn genomineerd namens provincie Utrecht.

Lees meer...

030 Haarzuilens Sport Lifestyle -- Het beleven van de Utrechtse natuur en het spelen in een speeltuin, komen samen op Landgoed Haarzuilens. Natuurmonumenten heeft daar met steun van provincie Utrecht ‘speelnatuur’ aangelegd. De speelplaats is een plek waar kinderen spelenderwijs de natuur kunnen ontdekken.

Lees meer...