Cholesterol: te vermijden oliën volgens een cardioloog

In onze zoektocht naar een gezond, evenwichtig dieet is de keuze van bakolie een cruciale rol. In feite zijn niet alle oliën gelijk, en sommige kunnen zelfs onze cardiovasculaire gezondheid schaden.

Een gerenommeerd cardioloog onthult nu welke bakoliën we moeten vermijden om een gezond cholesterolgehalte te behouden. Dit artikel zal je helpen beter geïnformeerde keuzes te maken de volgende keer dat je boodschappen doet. Wat zijn deze oliën die in je keuken op de loer kunnen liggen en je gezondheid in gevaar kunnen brengen? Blijf bij ons om erachter te komen.

Inzicht in cholesterol en de invloed ervan op de gezondheid

Bezoek cholesterolcholesterol, een lipide die wordt geproduceerd door de lever en aanwezig is in onze voeding, wordt onderverdeeld in twee soorten: de goede (HDL) en de slechte (LDL). A overtollig LDL kan leiden tot ernstige cardiovasculaire problemen, waaronder verstopte slagaders.

Het is daarom cruciaal om op je inname van vet voedsel te letten om een gezond LDL-gehalte te behouden. Volgens dr. Régis Fernandes, cardioloog aan de Mayo Clinic, is het beter omverzadigde oliën te vermijden die het LDL-gehalte verhogen, en kies voor onverzadigde oliën om hartgezond te koken.

Oliën die je moet vermijden om gezond te koken

Dr. Régis Fernandes waarschuwt tegen het gebruik van verzadigde oliënzoals kokosolie en palmoliebij de bereiding van maaltijden. Deze oliën zitten vaak in bewerkte voedingsmiddelen en kunnen het slechte cholesterolgehalte verhogen (LDL) in het bloed.

Het wordt daarom aanbevolen om de voorkeur te geven aan onverzadigde oliëndie het LDL-gehalte niet verhogen en goed zijn voor de gezondheid van het hart.

Lees ook :  Stop met het wassen van je neus met kraanwater! Dit is waarom!

Onverzadigde oliën, de bondgenoten van hartgezond koken

De meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vettendie als ‘goede vetten’ worden beschouwd, verhogen het LDL-gehalte niet. Ze komen voor in olijfolie, avocado-olie en sojaolie.

Olijfolie wordt in de keuken vooral gewaardeerd vanwege de delicate smaak en de mogelijkheid om ermee te koken. zijn antioxiderende eigenschappen die de rol in het beschermen van het hart versterken. Daarnaast kunnen bepaalde noten zoals amandelen, pistachenoten of hazelnotendie rijk zijn aan deze onverzadigde vetten, kunnen ook worden opgenomen in ons dieet voor een gezond hart.

Thermische stabiliteit: een essentieel criterium voor een gezonde voeding

Om onze kennis van bakoliën die goed zijn voor hart en bloedvaten aan te vullen, wijst Dr. Régis Fernandes er ook op dat het belang van de stabiliteit van olie tijdens het koken. Sommige oliën, zelfs als ze onverzadigd zijn, kunnen schadelijk worden bij verhitting tot hoge temperaturen.

De cardioloog adviseert daarom de voorkeur te geven aan oliën met een hoog rookpuntd.w.z. oliën die bestand zijn tegen hoge kooktemperaturen zonder af te breken. Deze oliën omvatten avocado-olie, druivenpitolie en walnootolie..

Op deze manier behouden de laatste hun voedingseigenschappen en heilzaam blijven voor het hart zelfs als ze op hoge temperaturen worden gekookt.

030 Magazine is een onafhankelijke nieuws- en informatiesite. Steun onze redactie door ons te melden op Google News.

Brittany Beringer 030 magazine
Brittany Beringer

In haar artikelen deelt Brittany haar kennis en praktische adviezen en biedt ze lezers tips en verrijkende perspectieven om hun dagelijks leven te verbeteren.

View stories