Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur Uitgaan -- Vanachter het - normaliter - gesloten hekwerk zie je een klein stukje van dit geheimzinnige fort liggen. Met bijna 32 hectare aan prachtig natuurgebied is Rijnauwen weliswaar een populair wandelgebied, maar het fort is voor de meesten een nog onbezochte parel.

Fort Rijnauwen is namelijk niet zomaar te betreden. Met reizend restaurant SterkWater komt daar verandering in en ontdek je Fort Rijnauwen als nooit tevoren. Speciaal voor SterkWater opent het fort slechts enkele weken haar deuren. Van 1 tot en met 25 september neemt het reizende pop-up restaurant je mee op een culinair avontuur vol historische verhalen, heerlijk eten en muziek. Met een menu dat is geïnspireerd op het verdedigingswerk, laat SterkWater je de geschiedenis van Fort Rijnauwen op een bijzondere manier herbeleven.

Unieke horecabeleving op bijzondere locatie

Iedere editie strijkt SterkWater neer op bijzondere locaties zoals kastelen, forten, bunkers en andere historische plekken langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze editie is dit Fort Rijnauwen. Gebouwd tussen 1868 en 1872, maakte het destijds onderdeel uit van het meest moderne en de belangrijkste verdedigingslinie in Nederland. Samen met Ruigenhoek, Voordorp, Hoofddijk, Vechten en het Hemeltje vormden ze een kring van forten voor de bescherming van de stad Utrecht.

Smaken, livemuziek en wandeling

Bezoekers van deze editie duiken dieper in de locatie en ontdekken de verhalen door middel van smaken, livemuziek en een spannende ontdekkingstocht. Gasten wandelen langs de eeuwenoude gebouwen en door de groene omgeving. Daarna strijken ze neer voor een diner in één van de historische gewelven. Alle gerechten zijn gebaseerd op de verhalen en geheimen die het fort en de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor ons bewaren. Niet alleen de geschiedenis is terug te vinden op het bord. SterkWater zorgt samen met lokale culinaire vrienden voor heerlijke verrassingen, zoals het nabijgelegen restaurant De Veldkeuken. Voor de liefhebbers is er ook een vegetarische variant van het menu en met het inbegrepen drankarrangement proef je heerlijke bijpassende wijnen of alcoholvrije mocktails. Meer informatie vind je op de website over Sterk Water in Fort bij Rijnauwen.

Over Fort Rijnauwen

Fort Rijnauwen is zo zorgvuldig gebouwd, dat zelfs Koning Willem III er maar al te graag mee pronkte. Van bevriende koningshuizen tot aan hoge militairen, iedereen nam hij mee naar het fort om met zijn pracht en praal te pochen. In de 19e eeuw diende Fort Rijnauwen als één van de belangrijkste onderdelen van de verdedigingslinie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort Rijnauwen maakte daarbij maar al te graag gebruik van de elementen uit de omringende natuur. Water was zijn grote vriend en werd ingezet als ultiem wapen tijdens de oorlog. Alle forten van de Hollandse Waterlinie waren samen in staat om het gebied tussen de toenmalige Zuiderzee en de Biesbosch onder water te zetten. Zo kon in één klap het hele Hollandse gewest worden beschermd tegen vijandige troepen. Ook de weelderige natuur droeg haar steentje bij. Door de gigantisch groene omgeving leek het fort van een afstand namelijk gewoon een bos - met een ietwat vreemde beplanting aan de bovenkant, dat wel. Je kunt stellen dat Fort Rijnauwen een unieke locatie is, met een rijke geschiedenis. Bezoekers van SterkWater zullen op originele wijze worden meegenomen in deze bijzondere verhalen.

 

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Boeken

BoekenBoeken