Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Oud Zuilen – Landgoederen en groene gebieden - Dit slot in Zuylen mag dan wel middeleeuws zijn, de verhalen die de dikke kasteelmuren huisvesten zijn vandaag de dag misschien wel relevanter dan ooit. Met zijn centrale ligging in een 1,5 hectare groot park onder de rook van de stad Utrecht, is het slot zowel voor museumfanaten als natuurliefhebbers een ideale plek om hun hart op te halen.

Vechten om een plek
Het verhaal van Slot Zuylen begint in de dertiende eeuw, wanneer de Steven van Zuylen een donjon (woontoren) bouwt op een strategisch gelegen plek aan de Vecht. Dit maakt het slot tot één van oudste kastelen aan de Vecht. De plek was niet alleen geliefd om zijn strategische ligging, maar ook om de vruchtbare grond eromheen. Om die reden ontstonden er verschillende conflicten om de toren, totdat deze tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten met de grond gelijk werd gemaakt. Hierna blijft er bijna een eeuw slechts een ruïne over, totdat in de 16de eeuw er zich een nieuwe eigenaar aandient.

Bekijk Video

Slot Zuylen en zijn wederopstanding
Deze nieuwe eigenaar is de edelman Willem van Rennenberg. Hij bouwt een waterslot op de plek waar eerst enkel een woontoren stond. In 1656 komt het slot door overerving in het bezit van de familie Van Tuyll van Serooskerken, die ongeveer een jaar later besluiten om het pand grondig te verbouwen. Het slot verliest zijn verdedigende functie en wordt omgeturnd tot een woonhuis in Franse stijl. Dit betekent dat de loopbrug verdwijnt en het terrein symmetrisch wordt met een groot voorplein. Deze verbouwing is gelijk de laatste grote ingreep in het gebouw. In de jaren ’50 van de vorige eeuw ondergaat het enkele kleine restauraties, waarna het de functie van een museum krijgt.

De verzamelwoede van familie Van Tuyll van Serooskerken
Het bijzondere aan Slot Zuylen is het feit dat het bijna driehonderd jaar bewoond is door één familie. De familie Van Tuyll van Serooskerken was daarnaast niet alleen trots bewoner van het slot, ze verzamelden fanatiek. In het museum vind je vandaag de dag daarom nog een enorme verzameling schilderijen, meubels, porselein en zilver.

Museum informatie
Slot Zuylen
Tournooiveld 1
3611 AS
Oud Zuilen
030 2440255
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Boeken

BoekenBoeken