Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur & Uitgaan - Slot Zuylen is op 18 november decor van het satirische toneelstuk 'De absolute vrijheid of het gejij en gejou', een vertaling van een toneelstuk van Belle van Zuylen: La Parfaite Liberté ou les vous et les toi uit 1795. Na succesvolle opvoeringen in mei van dit jaar in Den Haag, komt het toneelstuk nu ‘thuis’.

Het toneelstuk is de uitgelezen kans om kennis te maken met de unieke vrouw Belle en haar geboorteplek Slot Zuylen.

Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (1740-1805), beter bekend als Belle van Zuylen, schreef het toneelstuk als een satirische reactie op het Franse toneelstuk La Parfaite Egalité ou les tu et les toi. Hierin werd beweerd dat het vervangen van het beleefde aanspreekwoord vous door het informele toi de gelijkheid bevorderde. Vanwege de Franse Revolutie werd Belle’s satirische versie destijds niet opgevoerd. Er was toentertijd weinig aandacht voor toneel, en zeker niet voor werk van een vrouwelijke toneelschrijfster.

Twee voorstellingen

Op 18 november wordt het stuk maar liefst twee keer opgevoerd door het gezelschap Première Parterre. Première Parterre is een particulier theater aan huis, opgericht door Gepke Witteveen (regisseuse) en Jaap Broekmans. Aan Première Parterre zijn professionele acteurs verbonden, waaronder Joop Keesmaat (Somberman's Actie). De Nederlandse vertaling van het stuk is geschreven door Carel Alphenaar.

 

Programma:
10.30 - 11.30 uur: rondleiding
12.00 - 13.00 uur: 1e opvoering De absolute vrijheid met aansluitend een lunch
13.30 - 14.30 uur: rondleiding
15.00 - 16.00 uur: 2e opvoering De absolute vrijheid met aansluitend een hapje en een drankje

Reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 030-2440255.

Klik hier voor meer informatie.

Evenementen Slot Zuylen december:
Eindejaarsrondleidingen – 28 t/m 30 december.

Wethouder Anke Klein en leerlingen basisschool planten een boom

030 Utrecht Duurzaamheid - Op vrijdag 29 maart vindt in het Hieronymusplantsoen een bijzondere boomplanting plaats. In dit deel van het Zocherpark wordt een Pinus nigra, een wintergroene naaldboom geplaatst. De boomplanting vindt plaats in het kader van de Open Tuinendag Utrecht om aandacht te vragen voor monumentaal groen in de binnenstad.

Lees meer...

030 Utrecht Economie - Cor Jansen start per 1 maart 2019 als directeur-bestuurder van Utrecht Marketing. Hij volgt daarmee Rijk van Ark op die de functie sinds 1 januari 2017 bekleedt. 

Lees meer...

030 Utrecht Opleiding : Het Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland voert in januari 2019 een extra startmoment in voor de opleiding Verpleegkunde in Utrecht. Deze niveau 4 mbo-opleiding leidt verpleegkundigen op die meteen aan de slag kunnen in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, in de thuiszorg en in ziekenhuizen.

Lees meer...

Persbericht

030Utrecht Economie - Het ziet ernaar uit dat de Uithoflijn op 29 juli van dit jaar in gebruik wordt genomen. De gemeente houdt nog wel een slag om de arm omdat er nog proefritten en werkzaamheden rond het spoor zijn. Deze datum zou ‘slechts’ een half jaar later dan de oorspronkelijke planning zijn.

Lees meer...

Oranje Fonds laat zien hoe mensen voor elkaar klaarstaan

Foto: ©Oranje Fonds - Remko de Waal.

Lees meer...

030 Houten Houten - Achttien kandidaten hebben gereageerd op de burgemeestersvacature in de gemeente Houten, 4 vrouwen en 14 mannen.

Lees meer...

Foto: Robert Oosterbroek

030 Utrecht Cultuur - Een boekenkast van zo’n 10 meter hoog. Wat wil je nog meer. Als boekenliefhebber droom je hiervan, hoewel natuurlijk 10 meter wel erg hoog is. Dan maar genieten van de boekenkast die door Utrechtse kunstenaars JanIsDeMan en Deef Feed is gemaakt en de gevel verfraait van een woongebouw op de hoek van de Mimosastraat en de Amsterdamsestraatweg.

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur - Maatschappelijk-cultureel podium De Kargadoor viert in 2019 haar 60-jarig bestaan met een jubileumjaar met themamaanden en nieuwe programmering. Vrijdag 8 februari wordt het jubileum officieel geopend door Wethouder van Cultuur Anke Klein en slaat de stichting een nieuwe weg in, geïnspireerd door herontdekte waarden.

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur - Het Centraal Museum Utrecht heeft op 30 januari 2019 in New York op een veiling bij Sotheby’s het kunstwerk De bruiloft van Cupido en Psyche van de Utrechtse schilder Joachim Wtewael verworven. Het betreft een werk in olieverf op koper uit circa 1601/03 van 15,5 x 20,5 centimeter. Een klein mythologisch werk op koper van Wtewael stond al sinds 1933 op de verlanglijst van het museum. Het werk werd afgehamerd op 5 miljoen dollar. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW. Johnny van Haeften, kunsthandelaar gespecialiseerd in oude meesters, heeft namens het Centraal Museum de bieding verricht.

Lees meer...

030 Utrecht Gezondheid -  Op het station Utrecht Centraal komt van 20 tot 25 november een pop-up store met condooms die je ter plekke kunt passen. Dit is een initiatief van Soa Aids Nederland die probeert het condoom als voorbehoedsmiddel meer onder de aandacht te brengen.

Lees meer...

030 Utrecht Hobby -Ervaar samen met andere League-fans de actie en energie van de wereldfinale van League of Legends op groot scherm en in verbluffende high-definition. Kinepolis Jaarbeurs Utrecht vertoont het mega-event 3 november live in de bioscoop!

Lees meer...

030 Utrecht Sport - Na de succesvolle eerste editie keert de Utrecht Urban Trail op zondag 10 juni terug met een gloednieuw parcours.

Lees meer...

Drogisterij

Merchandise NL Magazine

Mediamarkt