Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur - In de tentoonstelling Flower Power met bloemwerken uit Utrechtse schatkamers staat de bijzondere, intrigerende en universele relatie tussen mens en bloem centraal. Flower Power is te zien vanaf 31 maart t/m 16 september bij MOA in Bunnik.

Flower Power is een ode aan de zeggingskracht van de bloem en biedt tevens een fraai beeld van de bijzondere ‘bloemcollecties’ in het Utrechtse culturele veld. Het populaire bloemmotief bleek in de Utrechtse collecties ruim voorhanden; van (wetenschappelijke) aquarellen, driedimensionale bloemmodellen, speelklokken met bloemmotieven, antieke vazen en servies, mode, religieuze voorwerpen tot schilderijen in vrijwel alle kunsthistorische stijlen van nationale en soms internationale allure. Samengesteld uit verschillende Utrechtse collecties toont Flower Power een overzicht van bloemige (kunst)werken uit vele disciplines – van schilderkunst tot keramiek en van gebruiksvoorwerpen tot mode. De bijzondere objecten gaan terug tot de vroege 17e eeuw: de tijd waarin het bloemstilleven een autonoom genre in de beeldende kunst werd, gestimuleerd door een groeiende interesse in de botanica en een ontluikende liefde voor de natuur.

 

Samenwerking met musea en instellingen uit de Provincie Utrecht

MOA biedt voor deze objecten een uniek decor. In het landhuis is bloemenbehang uit vele modes en stijlen bewaard gebleven. In Flower Power gaat het behang een unieke verbinding aan met de bloemwerken. De bruiklenen zijn afkomstig uit de collecties van Museum Catharijneconvent, Universiteitsmuseum Utrecht, Museum Speelklok, Spoorwegmuseum, Stichting Moluks Historisch Museum, Museum Flehite, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Deventer Verhaal, Kunsthandel Pygmalion, Galerie en Kunstmakelaardij Frank Welkenhuysen, Kunsthandel Juffermans, Kunsthandel Marcel Gieling,  Huis Doorn, Kasteel Amerongen, Kasteel de Haar, Slot Zuylen en diverse particuliere collecties.

Flower Power. Topstukken uit Utrechtse collecties is te zien vanaf:
31 maart t/m 16 september 2018
MOA | Museum Oud Amelisweerd, Koningslaan 9, Bunnik.
www.moa.nl.

Foto’s: bruikleen Flehite. V.l.n.r.: Marc Mulders (1958), Foto van collage met o.a. rozen, met afbeelding Maria. Alida Withoos vaas met bloemen 1675-1730.

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

23 februari 2019

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

Advertentie

Vliegtickets