Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur - Op 11 november 2018 is het precies 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Op deze bijzondere dag treedt Museum Huis Doorn met drie topstukken toe tot het landelijk Canonnetwerk, met het venster ‘Eerste Wereldoorlog’.

Canonvenster Eerste Wereldoorlog

Loopgraven vol dood en verderf, verwoeste steden en dorpen, miljoenen ontheemde burgers. Vier jaar lang maakte de Eerste Wereldoorlog wereldwijd slachtoffers. Nederland blijft buiten de strijd. Maar het neutrale Nederland worstelt met vluchtelingen, persvrijheid, mobilisatie, schaarste en de neutraliteit zelf. De impact is enorm.

Drogisterij.net De online drogist van Nederland en België 

Museum Huis Doorn

Na de Eerste Wereldoorlog vluchtte de Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland en koopt Huis Doorn. Zijn keizerlijke interieur is nu nog steeds te zien. In het tentoonstellingspaviljoen herleef je de rol van Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

Presentatie canonstukken Museum Huis Doorn

Museum Huis Doorn organiseert op 11 november een speciale bijeenkomst in de Maartenskerk in Doorn met verschillende sprekers - Herman Sietsma (directeur Museum Huis Doorn), prof. dr. Jan Teeuwisse (directeur Museum Beelden aan Zee) en Teus Eenkhoorn (directeur Nederlands Openluchtmuseum) - en een optreden van de Konrad Koselleck Big Band met Vincent Bijlo.

Tijdens de bijeenkomst treedt Museum Huis Doorn officieel toe tot het landelijk Canonnetwerk met het venster ‘Eerste Wereldoorlog’. Onder de vlag van de Canon van Nederland plaatsen geselecteerde Nederlandse musea stukken uit de eigen collectie in de schijnwerpers. De drie topstukken van Museum Huis Doorn, waar bijzondere verhalen uit de Eerste Wereldoorlog aan verbonden zijn, zullen deze middag worden gepresenteerd. Ter afsluiting wordt de beeldententoonstelling ‘Verzet en verdriet in beeld’ in Museum Huis Doorn bezocht en kunnen de topstukken bekeken worden. Dit alles vindt plaats onder muzikale begeleiding van de Konrad Koselleck Big Band.

 

Programma zondag 11 november:

12.30: Ontvangst met koffie en thee in de Koningshof

13.00: Bijeenkomst toetreding tot Canonnetwerk, Maartenskerk

14.30: Bezoek tentoonstelling ‘Verzet en verdriet in beeld’

 

De bijeenkomst in de Maartenskerk in Doorn is te bezoeken met een entreebewijs van Museum Huis Doorn en verkrijgbaar in het poortgebouw van het museum.

Canonnetwerk

De Canon van Nederland neemt je in vijftig 'vensters' mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen. De eerste Wereldoorlog is één van de vensters van de Canon van Nederland. Deelnemende musea presenteren iconische topstukken van de Nederlandse geschiedenis en trekken gezamenlijk op in speciale Canonprogrammering. De landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. Het Canonnetwerk wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.

Zie voor meer informatie canonvannederland.nl.

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

21 januari 2019

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

Advertentie

Vliegtickets