Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Kunst & Cultuur - De opening van de nieuwe winkel van Broese Boekverkopers in het oude postkantoor aan de Utrechtse Neude, waar ook de nieuwe bibliotheek in wordt gehuisvest, is een feit. De hoogstwaarschijnlijk feestelijk geplande opening werd verricht door schrijver Ronald Giphart, maar helaas gooide het coronavirus alle plannen rondom leuke openingsfestiviteiten in het water.

Broese kent vanaf ca 1845 een lange historie en is al vele jaren een van de toonaangevende boekhandels in Utrecht. Ook landelijk geniet deze befaamde boekhandel grootse bekendheid en is niet uit boekenland weg te denken; Broese is een begrip in boekenland.
Meer dan veertig jaar was Broese gevestigd op de hoek van de Oudegracht en de Stadhuisbrug. Toch was de tijd daar om te verhuizen en moesten maar liefst zo’n 90.000 boeken, als het niet al meer is, worden verhuisd. Een enorme bereklus natuurlijk. Ga er maar aan staan, 90.000 boeken inpakken, verhuizen en daarna weer uitpakken en per rubriek weer rangschikken. Daar moet je verdraaide hard voor werken, maar met gemotiveerde werknemers lukt zoiets natuurlijk.

Broese beschikt nu over maar liefst ongeveer 1800 m2 (aan de Stadhuisbrug was dat ca 1350 m2) waar je niet alleen die 90.000 boeken terugvindt, maar waar  pook ruimte is voor tijdschriften, spellen en schrijfwaren. De nieuwe plek is vooral ook erg interessant omdat de winkel aldaar goed kan samenwerken met de bibliotheek. Samen kunnen zij nu ook de handen inen slaan voor het organiseren van allerlei gemeenschappelijke activiteiten. De ingang zit aan de Oudegracht-zijde van het voormalige postkantoor.

Jos de Jong

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Boeken

BoekenBoeken