Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur - Boekhandel Broese behoort tot de oudste en grootste boekhandels van Nederland. Veertig jaar lang vormde Broese een begrip op de hoek van de Oudegracht en de Stadhuisbrug. Maar het huurcontract met de gemeente Utrecht liep ten einde.

Eigenaren Erik en Sandra van Doorn gingen op zoek naar een nieuwe locatie. En dat bleek niet zo gemakkelijk. ,,Het moet de juiste sfeer hebben. Een plek als Hoog Catharijne, waar ruimte was, vonden wij niet echt voor ons om daar te zitten”, legt Erik uit. ,,En het is heel belangrijk om de juiste sfeer te hebben”. Het voormalige oude postkantoor, De Post, heeft deze sfeer. Een monumentaal pand midden in het hart van Utrecht met vele vierkante meters. En een oppervlakte van 1800² meter brengt vele mogelijkheden. ,,We hebben nu alle ruimte om de winkel volledig naar onze wensen in te richten”, vertelt Sandra enthousiast. ,,We hebben vijf grote zalen met elk een eigen uitstraling. Op de eerste etage is er een leestafel en een koffiebar, zodat bezoekers rustig wat kunnen eten en drinken. Deze extra ruimte maakt het mogelijk om op alle afdelingen evenementen te organiseren.” Boeken laten haar nog altijd stralen. ,,Het is een ontzettend leuk vak met bijna alleen maar leuke mensen”. Haar man knikt instemmend. ,,Er gaat zoveel door je handen heen. Geen dag is hetzelfde. Broese is volop genieten”.


Het enige Coronavoordeel
Corona verpestte het moment van de grootse opening op 27 april. ,,De opening was tijdens het dieptepunt in de Coronatijd. De gepaste feestelijkheden moest in allerijl worden afgelast. Maar de lockdown-maatregelen hadden echter ook voordelen. ,,We hadden een verhuisbedrijf genomen omdat als je normaalgesproken over de gracht loopt, overal auto’s, mensen en fietsers zijn. Alleen nu waren de grachten helemaal leeg”, vertelt Sandra. De rust op straat maakte het een stuk makkelijker om de
80.0000 boeken naar het nieuwe adres te brengen. ,,We zijn zelf nog over de gracht met bakken heen en weer gaan lopen. Heerlijk rustig”. Ze werpt een blik naar buiten waar het inmiddels op de grachten weer krioelt van de mensen. ,,Ja, dat was het enige voordeel van Corona”, lacht Erik. Alle boeken staan op hun plek en het oude postkantoor is omgetoverd tot culturele blikvanger. Net als op de vorige locatie deelt Broese dit pand met de bibliotheek. ,,Heel fijn dat de onderlinge samenwerking blijft bestaan. Zo kunnen we allerlei gemeenschappelijke activiteiten organiseren”.  Daarnaast gaat de boekhandel experimenteren met een talkshow. ,,We willen boeken en schrijvers in deze moeilijke periode een virtueel podium bieden."

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Boeken

BoekenBoeken