Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur- Van wonden in de vorm van vagina’s en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Ongemakkelijk? Welnee, Museum Catharijneconvent legt het uit in de nieuwe tentoonstelling Body Language: welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer.

Utrecht maakt kennis met het fascinerende lichaamsbeeld in de kunst uit het tijdvak 1300 – 1500. Het Utrechtse museum kruipt met de tentoonstelling Body Language in de huid van de middeleeuwer. ,,In de middeleeuwen kwam de menselijke kant van Jezus, Maria en heiligen steeds meer centraal te staan. Zo ontstond een intrigerende beeldcultuur waarin het lichaam van heilige figuren steeds vaker de hoofdrol speelde.” Dit leidde tot godvruchtige en -in moderne ogen- merkwaardige kunst.

Sexy middeleeuwen
Het idee van de tentoonstelling is ontstaan door Wendelien van Welie; docent middeleeuwse kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Van Welie geeft al jaren een zeer populair college over dit onderwerp. Wat maakt deze tentoonstelling zo interessant? ,,De hedendaagse kijker vindt de kunst die in Body Language te zien is misschien wat ongemakkelijk en eigenaardig, maar de middeleeuwer begreep de betekenis ervan”, legt museummedewerker Aukje Lettinga uit. ,,De verbeeldingen van het lichaam lijken misschien rauw, vies en vreemd, maar getuigen juist van een diepe devotie. Het museum toont met deze tentoonstelling dan ook welke ideeën eraan ten grondslag liggen. “We vinden het fantastisch dat we met Body Language de meest sprekende voorbeelden bij elkaar hebben kunnen brengen.’’

Primeur
Museum Catharijneconvent heeft met Body Language een ware primeur. ,,Er is nog nooit eerder een tentoonstelling georganiseerd over dit typisch laatmiddeleeuwse fenomeen in de kunst. Omdat Museum Catharijneconvent hét museum voor middeleeuwse kunst in Nederland is, wilden we deze tentoonstelling graag organiseren!”

Internationale collectie
In de tentoonstelling zijn zeldzame kunstwerken uit internationale topcollecties te zien. Er is een uniek exemplaar van de Roman de la Rose (ca.1300) met een verbeelding van scabreuze scènes. Ook staat er een zeldzame houten sculptuur van Christus met een suggestie van lichaamsbeharing. En wat dacht je van het beeld van de heilige Valérie (ca.1475 - 1510) die haar afgehakte hoofd in haar handen heeft? Het museum is zeer dankbaar dat bruikleengevers ondanks corona ruimhartig bijdragen aan de expositie. De tentoonstelling Body Language is van 25 september t/m 17 januari 2021 te zien. 

 

 

 

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Boeken

BoekenBoeken