Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur- Wat is eigenlijk Utrechtse humor? Filmmakers Floris Meinardi en Bart Grimbergen gaan op zoek naar het antwoord in 'Herman Berkien, de clown van Utereg'. Een documentaire over de in 2005 overleden cabaretier Herman Berkien.

Iedere Utrechter kent het liedje 'Utereg me stadsie'. Het wordt bij alle voetbalwedstrijden van FC Utrecht luidkeels meegezonden. Ja, Hermans liefde voor zijn voetbalclub was niet te missen. Elke thuiswedstrijd van FC Utrecht waren zijn grote zwarte brilglazen in het publiek zichtbaar. Niet voor niets schreef hij 'Utereg me stadsie': een ode aan zijn club.

Angstige clown
De documentaire toont unieke archiefbeelden van optredens zowel op televisie als in het theater. Naast het ‘Utrechtse gevoel' wordt ook de andere kant van de medaille zichtbaar. Floris Meinardi en Bart Grimbergen gaan op bezoek bij zijn weduwe, vrienden en verschillende oud-collega's. Zo zien we Tineke Schouten, waarmee hij in de jaren 70 samen op het podium stond en vele andere grappenmakers. Zij vertellen over zijn gevoel voor humor, ambities maar ook de onzekerheden. Hermans lachende gezicht kende namelijk vele tranen.

De twee filmmakers laten duidelijk de mens achter de clown zien. De clown die hij maar al te graag schilderde. ,,Ik denk stiekem dat het zelfportretten waren’’, zegt Floris Meinardi. ,,Met zijn mimiek, die zware bril op dat smalle gezicht en de grote ogen achter hun dikke glazen zag hij er ook clownesk uit.’’ Een clown met vele angsten. ,,Wat veel mensen niet weten is dat Herman erg bang was. Vooral water zag hij als groot gevaar.” Deze en andere fobieën komen duidelijk naar voren in de documentaire. Een eerbetoon aan de Utrechter die door velen op een voetstuk is geplaatst, maar zelf worstelde met het leven.

'Herman Berkien, de clown van Utereg' is vanaf vrijdag 28 augustus dagelijks te zien in het Louis Hartlooper Complex.

 

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Advertentie

Vliegtickets