Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur- Ondanks de vele onzekerheden gaat de Open Monumentendag dit jaar gewoon door. Er zijn op zaterdag 12 september meer dan veertig Utrechtse monumenten te bewonderen. 

Tijdsloten
Door de coronamaatregelen is het programma dit jaar wel een iets kleinschaliger,,De dag ziet er anders uit dan andere jaren. We hadden voorgaande jaren een stuk of zeventig monumenten, dus het aantal is afgenomen. Ook kunnen ze alleen bezocht worden via een reserveringssysteem”, vertelt coördinator Florence Hanselaar. ,,De meeste monumenten hanteren een tijdslot van een uur en zijn tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken. Je hebt geen last van tijdnood!” Corona gooit voor Open Monumentendag dus geen roet in het eten. Een volwaardig programma met tijdssloten zorgen ervoor dat de Utrechtse monumenten gewoon veilig en verantwoord bezocht kunnen worden.

Leren & Herwaarderen
Het thema van de Open Monumentendag is 'Leren & Herwaarderen'. Veel aandacht is er dit jaar voor de Stadsbuitengracht. Aan de hand van de iconische monumenten langs het water wordt het verhaal van de oude Utrechtse singel verteld. ,,De stadssingel is aangelegd in de twaalfde eeuw als verdedigingswerk van de stad, en kent bijzondere verhalen.” Een middagje door de eeuwen heen: van de bolwerken en de Stadsschouwburg tot de voormalige gevangenis Wolvenplein. 

Herwaardering is er ook voor de forten langs de Nieuwe Hollandse Waterline. Zo is er een fietsroute langs de negen forten uitgezet, waarvan er een aantal te bezoeken zijn. ,,We openen de hekken en poorten van zes forten, maar dan moet je wel even reserveren", waarschuwt Florence. ,,Een absolute aanrader. De fietsroute leidt door de groene rafelranden van Utrecht en is zelfs zonder fortbezoek de moeite waard." 

Het complete programma en reserveringsopties lees je op openmonumentendagutrecht.nl
F
oto: Fort Lunet II.

 

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Advertentie

Vliegtickets