Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur- Het Centraal Museum neemt je mee terug in de Utrechtse geschiedenis en opent op zaterdag 12 september De ommuurde stad. Een tentoonstelling over de stadsverdediging van Utrecht.

Hoe zorg je dat iedereen zich veilig voelt? René de Kam, conservator Stadsgeschiedenis van het Centraal Museum geeft het antwoord. ,,We duiken in de eeuwenlange zoektocht van de mens naar veiligheid en de belangrijke rol van onze stadsmuren in de Middeleeuwen." Een onderwerp dat de laatste tijd overal opduikt. ,,We houden ons door de uitbraak van corona met veel veiligheidsvragen bezig. De ommuurde Stad laat zien dat deze vragen al sinds het bestaan van Utrecht relevant zijn.” 

De eerste stadsverdediging
Utrecht kreeg in 1122 haar stadsrechten en startte als eerste stad van Nederland met de bouw van stadswallen en een verdedigingsgracht. Het begon met een gracht en een paar poorten maar veranderde in de loop der jaren in hoge stenen muren met ruim vijftig torens. René de kam vertelt enthousiast over Utrecht: de eerste stad van Nederland met een stadsverdediging. ,,We starten de tentoonstelling met een beeldhouwwerk van Kaïn die de hersens van Abel inslaat. Geen gezellig begin maarja we moeten realistisch blijven." Het beeldhouwwerk laat zien dat we onszelf moeten verdedigen tegen de medemens. ,,En dat is duizend jaar later nog steeds het geval!" 

Het begin van de tentoonstelling valt samen met de officiële heropening van de ‘nieuwe’ singel van Utrecht. Een perfecte timing. ,,Eeuwenlang zorgden deze twee voor veiligheid. De stadsmuren en de singel beschermden de stedelingen tegen kwaadwillend volk", aldus de geschiedenisconservator. Zijn ogen stralen als hij de zaal inkijkt. Nooit eerder vertoonde schilderijen, archeologische objecten, 3D-reconstructies en middeleeuwse wapens brengen de geschiedenis tot leven. De ommuurde stad toont alles over de bouw, de bezetting, de belegeringen en de rol van de burgers in Utrecht.

Corona
De tentoonstelling zou eigenlijk in juni openen, maar corona veroorzaakte een vertraging. En dat kwam René eigenlijk wel goed uit. ,,Stiekem was het een beetje een opluchting, want ik was nog niet klaar." Hij lacht. ,,Ik heb mezelf in de zomermaanden opgesloten, en al mijn tijd gestoken in mijn gelijknamige boek vol intrigerende verhalen." 

Spelenderwijs leren
De tentoonstelling is niet alleen interessant voor volwassenen. ,,We hebben een uitgebreide kinderroute ontwikkeld, waar ze al spelenderwijs over de geschiedenis van de stadsverdediging leren.” Een echte aanrader voor ouders met kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar. ,,Ze kunnen voelen hoe zwaar een middeleeuwse wapenuitrusting was, een levensgrote slingerblijde bewonderen en een speurtochtje doen. Totaal geen saai museumbezoekje dus!”

De tentoonstelling is te zien t/m 17 januari 2020. Wil je in deze vreemde periode nog even niet het huis uit? Kies dan voor het boek van Rene Oskam. 

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Advertentie

Vliegtickets