Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur- Stichting Common Frames presenteert tijdens het Nederlands Film Festival 2020 in Utrecht voor de tweede keer een programma voor jonge nieuwkomers. Ithaka Filmt geeft migranten de kans om hun zelfgemaakte film te vertonen. 

De groepen werden uitgekozen na workshops op Internationale Schakelklassen door heel Nederland en de jongeren produceerden de films helemaal zelf: van script tot montage. ,,Ruim 750 jonge migranten van 12 tot 18 jaar hebben dit jaar hun uiterste best gedaan om geheel eigenhandig een film te produceren”, vertelt de trotse organisator Hemmo Bruinenberg. De samenstelling van de leerlingen is zeer divers. ,,Elke groep is anders, maar het zijn allemaal jongeren die maximaal twee jaar in Nederland wonen.”
De jongeren zetten met het filmproject hun eerste stappen richting het Nederlandse onderwijssysteem. ,,Ze leren niet alleen samenwerken, maar worden ook gestimuleerd om de Nederlandse taal te leren”. Stichting Common Frames toont 's middags de vijf geselecteerde films in Pathé Rembrand. Een warm applaus klinkt uit de zaal.

Divers filmaanbod
Er is hard gewerkt. De vijf Internationale Schakelklassen brengen een unieke selectie van filmgenres. We trappen af met een romantische komedie, waarbij liefde en afkomst centraal staan. Hierna volgt een western, waar ‘Tarantino niets bij is’ met daarna twee Science Fiction films. De creativiteit is bij alle films duidelijk zichtbaar. Interessante plots en grappige scenes verschijnen op het doek. ‘Veel filmische beelden en spanning. Heel goed gedaan’, luidt het juryrapport. De middag eindigt met een drama en vertelt het hartverscheurende verhaal van een meisje dat haar droom om kunstenares te worden niet mag naleven. De hoofdrolspeelster ontvangt vele complimenten en krijgt dan ook een welverdiend applaus als ze het podium op stapt. ,,Ik wil verder met acteren", lacht ze. Het is duidelijk: Ithaka Filmt laat ook dit jaar de leerlingen weer stralen.

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Advertentie

Vliegtickets