Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur & Uitgaan - De gemeente Utrecht denkt serieus mee met de horeca in de stad, die het vanwege alle corona-ellende zwaar te verduren heeft. De gemeente heeft hiervoor bij het Rijk de pilot ‘Veilige en verantwoorde opening horeca’ ingediend waarmee zij wil testen hoe heropening van de horeca na corona veilig kan worden ingevuld.

Drie restaurants, waarvan één met barfunctie en een fastfoodrestaurant willen maar al te graag meedoen aan het experiment waarmee wat de gemeente betreft, al binnen enkele weken kan worden begonnen.

Namens het College van Burgemeester en Wethouders zet Burgemeester Sharon Dijksma haar motieven uiteen in een brief aan de Raad. (Wilt u de hele brief lezen? Ga dan naar brief namens het college getiteld ‘Het creëren van lichtpunten in de alsmaar voortdurende coronacrisis’. Op initiatief van het college is de pilot voor heropening van de horeca voorbereid door de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de GGD regio Utrecht.

Versoepelingen
Burgemeester Dijksma: “Utrecht verdient het dat er nú goed wordt nagedacht over een intelligente heropening van de samenleving die aan de orde is zodra maatregelen weer wat versoepeld kunnen worden.” Daarnaast wordt gesproken met alle sectoren in de stad over hoe er te zijner tijd op versoepelingen van de coronamaatregelen kan worden ingespeeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om detailhandel, cultuur, sport, horeca en onderwijs. “Zodat we klaar staan voor áls het zover is”, aldus mevrouw Dijksma.

Perspectief jongeren
De gemeente omarmt en ondersteunt initiatieven waar mogelijk. De acties die het college zelf extra onderneemt ‘hebben vooral betrekking op jongeren, de aanpak van eenzaamheid en het verkleinen van gezondheidsverschillen’ zo is te lezen in de brief. Mevrouw Dijksma licht nog eens extra toe dat er ‘de afgelopen week intensief contact is geweest met een aantal jongeren over hun ervaring in deze coronatijd. We hebben gehoord hoe we hen kunnen helpen om perspectief te behouden en te bieden’.

Fieldlabs
Naast de proef met de restaurants zijn er in Utrecht volgende week twee zogeheten ‘fieldlabs’ in het Beatrixgebouw. Het gaat om een zakelijk congres en een optreden van Guido Weijers. Fieldlab Evenementen is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector, verenigd in het EventPlatform, de Alliantie van Evenementenbouwers en de Rijksoverheid. De bedoeling is om te kijken of en hoe evenementen in de coronatijd en erna kunnen plaatsvinden.

Zorgen
Verder wijst het Utrechtse college in de brief op verschillende signalen dat er zorgen zijn onder inwoners en ondernemers. Uit een flitspeiling die is uitgevoerd in opdracht van de gemeente, blijkt dat 37% van de inwoners zich zorgen maakt over hun inkomen in de toekomst. Volgens een recente peiling van de Provincie Utrecht denkt een op de tien ondernemers mogelijk failliet te gaan door de coronacrisis. Daarnaast verwacht 13% sterk negatieve gevolgen zoals gedwongen ontslagen.

Bron: Gemeente Utrecht/Gemeentenu/Laura Wennekes

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Boeken

BoekenBoeken