Jazzvibrafonist Vincent Houdijk is een van de artiesten tijdens de Dutch Tangoweek.
Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur & Uitgaan -- "Wie in Nederland aan de Argentijnse Tango denkt, denkt meestal aan de virtuoze concerten van grootmeester Astor Piazzolla. Uitgevoerd in concertgebouwen of theaters en in de bekende setting van een artiest op het podium en het publiek netjes in rijtjes op stoelen”, begint Frank Perquin, directeur van de Dutch International Tangoweek, die dit jaar met publiek wordt gehouden op 21 en 22 augustus 2021 in Het Muntgebouw in Utrecht.

De Dutch International Tangoweek laat ook dit jaar horen dat tangomuziek veel breder is dan nu vaak aan het publiek wordt aangeboden.

"Tangomuziek is, net als de bijbehorende dans, ontstaan uit improvisatie”, legt Frank Perquin uit. "Pas in een later stadium is de muziek beschreven en ontstonden concerten”. De Dutch International Tangoweek brengt die geïmproviseerde vorm weer terug op het podium. "Ons doel is om de Argentijnse Tango te laten zien en horen in zijn breedste vorm”, vervolgt hij. "Met concerten, dans en poëzie. En daar hoort de geïmproviseerde tango ook bij.”

Improvisatie

Jazzvibrafonist Vincent Houdijk verzorgt samen met Wim Warman op piano en Radboud Post op viool een bijzonder concert. "De heren gaan samen een geïmproviseerd feestje maken”, aldus Perquin. "Een genot voor luisteraars en natuurlijk ook voor dansers. In de jazz-wereld is geimproviseerde muziek geen bijzonderheid meer. We willen laten zien dat het ook een onmiskenbaar onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van de tangomuziek is. Daarom ben ik enorm blij dat deze professionals zich hiervoor willen inzetten.”

De Dutch Tangoweek foundation organiseert sinds 2009 evenementen waarin de authentieke Argentijnse Tango in al zijn verschijningsvormen centraal staat. Perquin: "De Dutch International Tangoweek is de enige plek in Europa waar zoveel live tangomuziek bij elkaar te zien is in een programma dat zowel voor luisteraars als dansers interessant is. Dat we daar de geïmproviseerde tango aan kunnen toevoegen is een mooie stap vooruit in de ontwikkeling van het festival.”

 

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Boeken

BoekenBoeken