De kaarten voor het Festival van de Oude Muziek kunnen nu worden besteld
Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur Uitgaan -- De kaartverkoop van Festival Oude Muziek 2021 is zojuist gestart. Het festival kan dit jaar de zalen gelukkig weer volledig openen voor haar bezoekers. De retoriek in de kunsten is onder de titel Muziek spreekt – Let’s talk het centrale thema van het festival. Van 27 augustus tot en met 5 september kan het publiek concerten, lezingen, zomerschoollezingen en een tentoonstelling bezoeken.

Tien dagen staat Utrecht in het teken van de Ars Rhetorica. Een breed en bont programma dwars door genres, nationale stijlen en tijdperken: van het vroege repertoire bij Machaut tot het classicisme, van puur vocaal bij Monteverdi tot zuiver instrumentaal bij Frescobaldi, en van geestelijke preken tot profaan theater.

Artists in Residence

De Nederlandse violiste Eva Saladin is dit jaar artist in residence, evenals Sébastien Daucé, oprichter en frontman van het Franse Ensemble Correspondances. Daucé en zijn ensemble zijn maar liefst vier keer te horen tijdens het festival. Op vrijdag 27 augustus openen zij het festival samen met co-curator Frits van Oostrom met Dieterich Buxtehudes Membra Jesu nostri. Een dag later speelt het ensemble in de Jacobikerk Giacomo Carissimi's Jephte en dinsdag 31 augustus en woensdag 1 september speelt Ensemble Correspondances in de Stadsschouwburg Utrecht de scenische voorstelling Drie vrouwen, drie verhalen op muziek van Charpentier.

Het Nederlandse talent Eva Saladin speelt drie keer tijdens het festival. Zondag 29 augustus reconstrueert zij met Ensemble Odyssee een verloren partituur van Bach. 1 september gaat zij met klavecinist Johannes Keller aan de slag met Nederlanse en Engelse liederen en madrigalen. Met Il Profondo vertolkt zij op donderdag 2 september werken van onder anderen Biber en Weichlein.

Meer hoogtepunten

Christina Pluhar keert terug met haar ensemble L’Arpeggiata en neemt de Franse contratenor Philippe Jaroussky mee. Met een programma van hoofse liederen vullen zij de Grote Zaal van TivoliVredenburg. In de Stadsschouwburg Utrecht is twee keer de dansvoorstelling Amor te zien, waarin choreografe Michèle Anne De Mey zweeft tussen droom en dood op muziek van Biber, Scarlatti en Purcell. Het festival sluit af met een huzarenstuk van Cappella Romana, waarbij de Grote Zaal van TivoliVredenburg akoestisch gezien verandert in de Hagia Sofia, ooit de grootste kathedraal ter wereld.

Tentoonstelling Let's act

Met de tentoonstelling Let’s act betreedt het festival voor het eerst het domein van theater en andere kunstvormen. In de Janskerk wijdt het festival een interactieve tentoonstelling aan gebaren en acteertechnieken uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Literatuurwetenschapper Frits van Oostrom is co-curator van het festival. Hij neemt deze zomer zijn intrek in de Janskerk, vanwaar hij bijna dagelijks zijn Let’s Talkshow presenteert. Met zijn gasten spreekt hij op het scherpst van de snede over het centrale thema.

Zondag 13 juni gaven festivaldirecteur Xavier Vandamme, adjunct-directeur Juliëtte Dufornee, artistiek adviseur Jed Wentz en co-curator Frits van Oostrom een kijkje in de keuken van het Festival Oude Muziek 2021. In de Janskerk in Utrecht spraken zij met journaliste Clairy Polak over het festivalthema Muziek spreekt – Let’s talk, de tentoonstelling Let’s act en wat er komt kijken bij het organiseren van een festival in tijden van corona. De presentatie is terug te kijken via het YouTubekanaal van het Festival Oude Muziek.

Foto: Foppe Schut

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Boeken

BoekenBoeken