André van Duin onthulde de eerste munt die was geslagen voor 25 jaar PRIDE
Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur Uitgaan -- Vandaag heeft André van Duin ceremonieel de eerste munt geslagen ter ere van 25 jaar Pride Amsterdam. Hij dit deed onder toeziend oog van en voor de Pride Ambassadeurs en de LHBTIQ+ gemeenschap. De plechtigheid vond plaats bij het Homomonument in Amsterdam. De jubileumuitgiften worden geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in samenwerking met Pride Amsterdam en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De munten zijn direct verkrijgbaar op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Van Duin was erg positief over de Eerste Slag: “Tijdens Pride Amsterdam vieren we dat we in Nederland vrij zijn om te zijn wie we zijn én staan we stil bij degenen die deze vrijheid nog niet hebben. De munt is een mooie bezegeling hiervan.” Ook Lucien de Spee, directeur van Pride Amsterdam, die nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de munt, is te spreken over het resultaat: ”Pride is een uitbundig en kleurrijk protest dat van generatie op generatie overgaat en dat is precies wat de munt uitstraalt”.

Ontwerp en oplage

Ter gelegenheid van het jubileum slaat de Koninklijke Nederlandse Munt drie uitgiften: een penning in coincard (onderdeel van de serie ‘Immaterieel Erfgoed in Nederland’), een zilveren uitgifte met kleurdetail en een gouden uitgifte. De regenboogvlag, symbool voor de LHBTIQ+-gemeenschap, staat centraal op de uitgiften. Op de voorzijde houdt een vuist de vlag strijdbaar vast om het emancipatoire karakter van het festival te weergeven. Op de zilveren uitgifte is de regenboogvlag met de hand ingekleurd. Aan weerszijden van de vuist zijn de teksten ‘Pride Amsterdam’ en ‘25 Years’ te zien. De achterzijde toont het logo van de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De zilveren en gouden versies worden geleverd in een kleurrijke koker, met Certificaat van Echtheid. De Pride Amsterdam-munten zijn verzamelaarsitems van hoge kwaliteit en geen wettig betaalmiddel. De uitgiften zijn strikt gelimiteerd en direct te bestellen

 

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Boeken

BoekenBoeken