Een impressie van projecties op de Plofsluis in Nieuwegein
Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Nieuwegein Cultuur Uitgaan -- Deze zomer werd de UNESCO-werelderfgoedstatus toegekend aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat wordt gevierd met een virtuele show op de meest unieke sluis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Plofsluis in Nieuwegein. Het spektakel vindt plaats op 4 september aanstaande vanaf 21.15 uur. 

Tijdens een wandeling kunt u genieten van de beelden die op de sluis geprojecteerd worden. Verhalenvertellers nemen u onderweg mee in de militaire geschiedenis van de waterlinie, een 200 kilometer lange open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot en de wel heel bijzondere rol van de Plofsluis hierin.

3D-projecties

De werelderfgoedstatus van De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een uitbreiding op de Stelling van Amsterdam, die in 1996 al werelderfgoed werd. Samen gaan ze verder als het UNESCO-werelderfgoed de Hollandse Waterlinies. Ook staan we samen met de gemeente Nieuwegein stil bij het 50-jarige bestaan van deze jonge stad. De 3D-projecties zijn doorlopend te zien tussen 21.15 en 22.30 uur en duren ongeveer vier minuten. Het verhaal van de verhalenverteller is doorlopend te beluisteren en duurt ongeveer 15 minuten. Er zijn daarnaast experts van Rijkswaterstaat aanwezig om vragen over de Plofsluis te beantwoorden.

Plofsluis

De Plofsluis is het meest markante waterwerk van de Hollandse Waterlinies. De betonnen bakken konden worden gevuld met 40.000 ton zand en puin en waren bedoeld om bij oorlogsdreiging te exploderen waardoor het Amsterdam-Rijnkanaal kon worden afgesloten. Zo kon het water niet via het kanaal wegvloeien. Het is een Nederlandse uitvinding die nergens anders ter wereld voorkomt en die de vindingrijkheid op het gebied van watermanagement laat zien.

Praktische informatie

Plaats: Plofsluis 0, 3439 LS Nieuwegein. Tijd: zaterdag 4 september 2021 van 21:15 tot 22:30 uur. Het bijwonen van dit evenement is gratis. Omdat het een doorstroomlocatie betreft is vooraf registreren niet nodig. Bij de Plofsluis zorgen medewerkers dat 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden en dat er geen opstoppingen ontstaan. Er is geen parkeergelegenheid. Kom dus per fiets of te voet.


Cultuur & Uitgaan & Reizen

Boeken

BoekenBoeken