Deze ademhalingstechniek is de sleutel tot gezonde hersenen !

Deze ademhalingstechniek is de sleutel tot gezonde hersenen !

Ademen is een vitale lichaamsfunctie, maar wist je dat het ook een positief effect kan hebben op de hersenen? gunstige effecten op onze hersenen ? Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat een bewuste, gecontroleerde ademhaling ons concentratievermogen, geheugen en zelfs ons geestelijk welzijn kan verbeteren.

In dit artikel zullen we de verschillende mechanismen onderzoeken waarmee ademhaling onze hersenen beïnvloedt en hoe we gebruik kunnen maken van deze verbinding om onze cognitieve prestaties te optimaliseren. Ontdek hoe een paar eenvoudige ademhalingsoefeningen een aanzienlijke invloed kunnen hebben op je geestelijke gezondheid en levenskwaliteit.

De voordelen van langzaam en diep ademhalen

Een langzame, diepe ademhaling kan, wanneer deze synchroon met beweging wordt beoefend, aanzienlijke cognitieve voordelen hebben. Deze ademhalingstechniek het parasympathische zenuwstelsel stimuleert verantwoordelijk voor ontspanning en stressregulatie.

Daarnaast, bevordert het een toename van de activiteit van de prefrontale cortex het gebied van de hersenen dat geassocieerd wordt met besluitvorming, concentratie en emotionele beheersing. Door langzaam en diep te ademen kun je bijvoorbeeld ons vermogen verbeteren om stress te beheersen, geconcentreerd te blijven en effectiever beslissingen te nemen.

Het belang van een langzamere ademhaling

Vertraag je ademhaling tot ongeveer 6 ademhalingen per minuut of minder is essentieel voor het activeren van het parasympathische zenuwstelsel en het verhogen van de activiteit in de prefrontale cortex. Het tellen van de ademhaling kan een effectieve methode zijn om dit optimale ritme te bereiken.

Daarnaast, het gebruik van hartcoherentietoepassingen kan ook helpen om de ademhaling te sturen en een regelmatig ritme te behouden. Door regelmatig te oefenen met een langzame, gecontroleerde ademhaling kun je ontspanning bevorderen, je concentratie verbeteren en je gevoel van welzijn vergroten. Ons vermogen om emoties te beheersen versterken en stress op een dagelijkse basis.

Lees ook :  Slapen: waarom is slapen op je rug gunstiger?

Ademhalingstechnieken voor gezonde hersenen

De ademen door de neus speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de hersenprestaties, vooral met betrekking tot ruimtelijke visualisatie en emotieherkenning.

Inademen door de neus filtert, verwarmt en bevochtigt de lucht voordat deze de longen bereikt, en bevordert zo een betere zuurstoftoevoer naar de hersenen.

Verder, volledige ademhaling op alle 3 verdiepingen (abdominaal, thoracaal en claviculair) draagt bij aan de circulatie van hersenvocht, waardoor gifstoffen worden afgevoerd en hersencellen worden gevoed, wat essentieel is voor het behoud van gezonde hersenen.

Ademhaling en ontstekingsremmende effecten

Een gecontroleerde ademhaling kan ook een rol spelen bij het verminderen van ontstekingen die vaak in verband wordt gebracht met verschillende cognitieve stoornissen en neurodegeneratieve ziekten.

Specifieke ademhalingsoefeningen, zoals diafragmatische ademhaling is aangetoond dat het de niveaus van cortisol en andere stresshormonen moduleert en zo bijdraagt aan een evenwichtiger ontstekingsreactie.

Door ontstekingen te verminderen, helpen deze ademhalingstechnieken niet alleen om de hersenen te beschermen tegen schade op lange termijn maar verbeteren ook de mentale helderheid en cognitieve veerkracht. Het opnemen van deze oefeningen in je dagelijkse routine kan daarom een effectieve strategie zijn voor het behouden en verbeteren van de gezondheid van je hersenen.

Brittany Beringer 030 magazine

In haar artikelen deelt Brittany haar kennis en praktische adviezen en biedt ze lezers tips en verrijkende perspectieven om hun dagelijks leven te verbeteren.