Handeczeem: de symptomen herkennen en effectief behandelen

Handeczeem is een huidaandoening die dagelijks ongemak en schaamte kan veroorzaken. Symptomen zijn onder andere jeuken roodheiden scheuren en droge plekken op de huid van de handen. Het herkennen van de tekenen van handeczeem is essentieel voor een effectieve behandeling.

In dit artikel leggen we de verschillende symptomen van deze aandoening uit en de factoren die het kunnen uitlokken. Daarnaast geven we je praktisch advies over hoe je de symptomen kunt verlichten en opflakkeringen van handeczeem te voorkomen. Ontdek hoe je voor je handen kunt zorgen en weer een optimaal huidcomfort krijgen.

Wat zijn de symptomen van handeczeem?

Handeczeem is een veel voorkomende huidaandoening die door een aantal factoren kan worden veroorzaakt, waaronder genetische en allergische oorsprong. In het geval van genetische oorsprong hebben sommige mensen aanleg voor het ontwikkelen van deze aandoening vanwege hun genetische erfenis.

Handeczeem kan ook veroorzaakt door allergieënzoals voor chemicaliën, metalen of irriterende stoffen. Typische symptomen van handeczeem zijn rode vlekken op de huid, intense jeuk, de vorming van met vloeistof gevulde blaasjes en pijnlijke kloven.

Diagnose en behandeling van handeczeem

De diagnose van handeczeem is gesteld door een dermatoloog door middel van een grondig klinisch onderzoek. De arts onderzoekt de rode plekken, blaren en barsten op de huid van de handen.

Hij zal ook vragen stellen over de medische voorgeschiedenis van de patiënt en probeer eventuele uitlokkende factoren te identificeren, zoals blootstelling aan chemische stoffen of allergenen.

De diagnose bevestigen en de verantwoordelijke allergenen identificeren, patch tests kunnen worden uitgevoerd. Deze tests bestaan uit het aanbrengen van kleine hoeveelheden potentieel allergene stoffen op de huid van de rug van de patiënt en deze 48 uur laten zitten. Als er een huidreactie optreedt, duidt dit op allergische gevoeligheid voor die specifieke stof.

Lees ook :  Cholesterol: te vermijden oliën volgens een cardioloog

Aanbevolen behandelingen voor handeczeem omvatten het gebruik van crèmes op basis van corticosteroïden tijdens flare-ups om ontstekingen en jeuk te verminderen. Bezoek hydraterende crèmes zijn ook essentieel om de huidbarrière te herstellen en de huidhydratatie op peil te houden.

Het is raadzaam om deze crèmes regelmatig aan te brengen, ook buiten flare-ups om, om recidieven te voorkomen. In sommige gevallen waar topische behandeling geen bevredigend resultaat geeft, kan een tOrale behandeling met alitretinoïne kan worden voorgeschreven.

Dit vitamine A-derivaat helpt om ontstekingen te verminderen en normaliseert de groei van huidcellen. Het heeft echter mogelijke bijwerkingen en moet onder medisch toezicht worden gebruikt.

Preventieve maatregelen en advies bij handeczeem

Om handeczeem te voorkomen is het belangrijk omirriterende en allergene stoffen te vermijden. Dit kan het volgende inhoudengebruik van beschermende handschoenen bij blootstelling aan chemicaliën of irriterende stoffen. Het wordt ook aanbevolen omeen supervette zeep te gebruiken bij het wassen van je handen en vermijd zeep die zeep bevat, omdat deze de huid kunnen uitdrogen.

Regelmatig de handen wassen is essentieel, maar het is ook belangrijk om ze goed te drogen na elke wasbeurt. Overmatig vocht kan de eczeemsymptomen verergeren. Het is daarom raadzaam om de handen voorzichtig te deppen met een schone handdoek en ervoor te zorgen dat ze helemaal droog zijn.

Om de huid te rehydrateren en eczeemopflakkeringen te voorkomen, verzachtende crèmes gebruiken wordt aanbevolen. Deze crèmes helpen de huidbarrière te herstellen en de huidhydratatie op peil te houden. Je kunt deze crèmes het beste meerdere keren per dag aanbrengen, waarbij je je concentreert op de gebieden die het meest zijn aangetast.

Lees ook :  Hier zijn de cruciale redenen waarom je absoluut water moet drinken!

Tot slot, om eczeemaanvallen op de handen te verlichten, kun je het volgende gebruiken specifieke sofrologie-oefeningen kunnen nuttig zijn. Bij de waaieroefening bijvoorbeeld stel je je handen voor als waaiers die langzaam open en dicht gaan. Dit kan helpen om de spieren te ontspannen en stress te verminderen, wat eczeemsymptomen kan verlichten.

030 Magazine is een onafhankelijke nieuws- en informatiesite. Steun onze redactie door ons te melden op Google News.

Brittany Beringer 030 magazine
Brittany Beringer

In haar artikelen deelt Brittany haar kennis en praktische adviezen en biedt ze lezers tips en verrijkende perspectieven om hun dagelijks leven te verbeteren.

View stories