Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography

030 Utrecht -  – Wereldwijd worden bijen bedreigd met uitsterven: door ziekten, een tekort aan voedsel en het gebruik van pesticiden. Als afgestudeerde biologe wilde Marianne Noordijk daar iets aan doen, en startte het initiatief Places to Bee.

Mede mogelijk gemaakt door platform Werken aan de Toekomst, waar (bijna) afgestudeerden maatschappelijke projecten organiseren, richt Places to Bee zich op het laten toenemen van de populaties wilde bijen in steden.

 ‘We kunnen wilde bijen gemakkelijk een handje helpen, door het zaaien van inheemse bloemen en het bouwen van bijenhotels’ aldus Noordijk. ‘Uit onderzoek blijkt dat bijenhotels en meer voedsel door bloeiende planten helpen bij het op peil houden van populaties wilde bijen. Tegelijkertijd wordt de stedelijke omgeving creatiever ingericht en betrek ik allerlei inwonersgroepen bij het wel en wee van de wilde bij.’

Deze zomer startte Places to Bee met workshops over het leven van wilde bijen en tips voor het zaaien van inheemse bloemen. Ook zijn bijenhotels gebouwd bij Deining in de Kas en Theaterhuis de Berenkuil, en krijgen deelnemers een klein bijenhotel mee om in hun tuin te plaatsen.

Bang voor overlast hoeven de buren volgens Noordijk niet te zijn. ‘Wilde bijen leven solitair. Ze zwermen niet, en ze steken niet.’

Meer workshops volgen dit najaar. Zelf een bijenhotel bouwen, of je tuin bijvriendelijk maken? Places to Bee is te volgen op Facebook en Twitter. 

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

03 maart 2021

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

coolblue

One.com

Coolblue