Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography

030Utrecht Economie/duurzaamheid - Het all female scholierenteam Team Eight van het St. Bonifatiuscollege in Utrecht heeft op 31 oktober de Young Climathon Utrecht 2019 gewonnen. Ze bedachten een creatief plan voor de vraag: ‘Wat zijn oplossingen voor wateropvang in de stad, die samen groot effect hebben voor klimaatadaptatie?’

De vraag was ingebracht door Jeroen Onck van Utrecht Natuurlijk. De winnaars hadden een origineel en onderbouwd plan bedacht om The Wall in Utrecht te voorzien van een groen dak, zoals een polderdak of sedumdak. De scholieren hadden de integrale benadering goed begrepen. Ze hadden rekening gehouden met verschillende belangen, zoals winkeliers, het winkelpubliek en de gemeente. Andere casusinbrengers waren Vrumona (circulaire drinkverpakkingen) en Rathenau Instituut (de bijdrage van living labs aan systeemverandering).

Young Greenhouse programma
De winnaars zullen samen met de 2e en 3e prijswinnaars hun idee naar het volgende niveau brengen tijdens het Young Greenhouse programma, dat 15 november van start gaat. Experts uit het bedrijfsleven zullen hen hierin coachen, in combinatie met inspiratiesessies over waarde creëren, samenwerken en een pitch-training.

Young Climathon
De Young Climathon is een eendaagse snelkookpan, afgeleid van hackatons, waarin grote groepen hackers in korte tijd een softwareprogramma bouwen. In een Climathon gaan de scholieren proberen in 1 dag een oplossing te bedenken voor een echte klimaatcasus van een bedrijf of gemeente. Een jury van experts beoordeelt of de oplossingen innovatief en onderbouwd zijn, en aansluiten bij de markt.
De Young Climathon vormde het slot van een serie School Innovator lessen die Stichting Technotrend heeft gegeven op scholen in Utrecht en omgeving. Honderden middelbare scholieren zijn dit najaar bezig met leerzame en inspirerende School Innovator lessen. Ze hebben enorme stappen gezet om de uitdagingen van klimaatverandering aan te gaan. Circulaire economie, energietransitie en klimaatadaptatie spelen hierbij een grote rol.

Ecosysteem
De School Innovator lessen en Young Climathons zijn onderdeel van het Young Innovators programma, een meerjarig onderwijsprogramma van EIT Climate-KIC, het grootste public-private partnership van Europa. Bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden zijn betrokken bij de programma-activiteiten. Deze samenwerkingen versterken de band tussen onderwijs en het beroepsleven die samen een ecosysteem vormen.
De Young Innovators lessen en de Young Climathons worden georganiseerd en aangeboden door Stichting Technotrend (www.stichtingtechnotrend.nl
Young Climathon Zeist
Op 12 november organiseert Stichting Technotrend nog een Young Climathon. Deze vindt plaats op het Christelijk Lyceum Zeist, Lindenlaan 23, 3707 EP Zeist. Hier gaan 220 leerlingen van het CLZ met casussen aan de slag.

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

02 juni 2020

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Advertentie

coolblue

One.com

Coolblue