Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography

030 Utrecht Medisch- UMC Utrecht gaat als eerste, academische ziekenhuis naar een circulaire verwerking van biomedisch afval. Het ziekenhuis start deze week met SimpleComply een pilot. ,,De verwerking van afval is te kostbaar en daar gaan we wat aan doen."

Ziekenhuizen zoeken al langer naar mogelijkheden om biomedisch afval op locatie te verwerken. Covid-19 heeft deze zoektocht versterkt. Het virus zorgt voor een significante toename van het biomedisch afval. Samen met SimpleComply start het Utrechts Medisch centrum met een pilot om het afval op locatie te verwerken.

Nederlandse primeur
UMC heeft met de pilot de Nederlandse primeur. Een zogenaamde Sterilwave-machine gaat het werk doen. Deze machine kan tot 400 kilo afval per dag verwerken. ,,We streven ernaar om vijf ton besmettelijk laboratoriumafval te behandelen. Dit doen we met speciaal ontwikkelde machines waarin het afval wordt vermalen en door middel van microgolven decontamineren", aldus Morales, management partner van SimpleComply. Morales volgt het voorbeeld van de Chinese ministerie van volksgezondheid. Het ministerie besloot tijdens de lockdown om Sterilwaves aan te schaffen voor de enorme afvalstroom in Wuhan. Een groot succes. Niet gek dat de Sterilwave-machine ook in Nederland zijn plekje in het afvalproces van het ziekenhuis vindt. 

Circulair
De afvalverwerkingsinstallaties doen hun werk. De vraag is nu vooral waar het afval een nieuwe bestemming kan krijgen. ,,Ja en hoe we dat proces ook nog is economisch rendabel krijgen”, voegt Morales van SimpleComly toe. De pilot met UMC wordt dit najaar geëvalueerd. Beide partijen hebben wel al de ambitie uitgesproken om samen verder te werken. Inmiddels hebben ook andere ziekenhuizen zich gemeld. UMC is niet de enige met belangstelling in SimpleComply en het circulair verwerken van biomedisch afval.

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

18 januari 2021

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Advertentie

coolblue

One.com

Coolblue