Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography

030 Economie & Duurzaamheid – Vreemd genoeg behoren koffiebekers niet tot het beleid om met ingang van 1 juli 2021 ‘Single Use Plastic’ (rietjes, bestek en borden) in heel Europa te verbieden.

Herbruikbare verpakkingen moet de absolute norm worden is de mening van ‘Mission Reuse, een collectief van Natuur & Milieu, Recycling netwerk’ en ‘Enviu’. Lebkov & Sons en Vers in Utrecht, twee Utrechtse café’s, zijn daarom een proef gestart met herbruikbare koffiebekers.

Een kop koffie-to-go komt in een papieren beker die lastig te recyclen is. Mission Reuse wil met een proef kijken of koffiebekers kunnen worden vervangen door een hebruikbare variant, bijvoorbeeld met een statiegeldsysteem of door de bekers meteen in te nemen nadat de koffie is genuttigd.


Start Mission Reuse in Utrecht
De cafés Lebkov & Sons en Vers in Utrecht starten een pilot met 50 herbruikbare bekers per café. Uit de proef moet blijken wat klanten daarvan vinden, hoe klanten ermee omgaan en uiteraard het belangrijkste van alles ‘hoeveel afval kan worden bespaard’. “Na ongeveer een maand komen we met de eerste resultaten en willen, als het goed loopt, in januari flink opschalen,” aldus Thea van Unen van Enviu. Vaart maken voor vervanging van plastic door herbruikbaar materiaal, is het ultieme doel en in de meest uitgebreide zin van het woord.


Single use vs circulair
Volgens het collectief zitten de Single Use Plastics de overgang naar een circulaire economie in de weg. Jaarlijks gebruiken we in Nederland ca. 3 miljard wegwerpbekers, 900 miljoen kleine flesjes en 878 miljoen afhaal- en bezorgmaatlijden in wegwerpverpakking. Wegwerpproducten leiden vaak tot zwerfafval omdat recycling niet altijd mogelijk is. “Onze missie is om zowel bedrijven, consumenten als overheden te laten inzien dat het ook anders kan”, stelt Mission Reuse in haar persbericht.

Volgens Van Unen is de tijd nú echt rijp voor herbruikbaar plastic. “Door corona is de consument zich bewust geworden van het klimaat. Nu is het tijd om die verandering door te zetten,” aldus Van Unen die hoopt op wet- en regelgeving voor hergebruik.


Herbruik verpakkingen

Mission Reuse bestaat uit drie organisaties die hun krachten bundelen om herbruikbare verpakkingen voorgoed te verankeren in onze samenleving. Dan is er geen ontkomen meer aan, dan zijn wegwerp-opties voorgoed verleden tijd. Je koffie koop je in een beker die je weer inlevert, je online bestelling ontvang je in een box die opnieuw gebruikt wordt en je maaltijd wordt alleen nog maar bezorgd in bakjes die je schoon afgewassen nog een keer voorbij ziet komen.

Enviu weet hoe je succesvolle bedrijven bouwt met nieuwe innovaties die circulariteit stimuleren, Recycling Netwerk Benelux is de autoriteit op het gebied van wegwerpplastics en hergebruik en Natuur & Milieu werkt samen met mensen, bedrijven en overheid aan concrete oplossingen. Samen maken ze met het transitieprogramma Mission Reuse herbruikbare verpakkingsoplossingen zichtbaar, toegankelijk en betaalbaar voor iedereen.

 

Bron: Eva Segaar– Duurzaam bedrijfsleven

 

 

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

18 oktober 2021

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Gadgets

MobileMobile

One.com

Alles voor de auto

AutoAuto