Twee kinderen uit groep 5 die hun eindwerkstuk over de droombibliotheek overhandigen aan de directeur van de Bibliotheek Deirdre Carasso. Op de achtergrond Schoolschrijver Annemarie van den Brink. Foto: Chris van Houts / De Schoolschrijver.
Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography

030 Utrecht Economie Duurzaamheid Educatie -- De afgelopen maanden deden ruim 10.000 kinderen op basisscholen in heel Nederland mee met het Halfjaarprogramma van stichting De Schoolschrijver. In Utrecht deed OBS De Panda met de groepen 4 en 5 mee aan het Halfjaarprogramma met Schoolschrijver Annemarie van den Brink.

Annemarie van den Brink is kinderboekenschrijver, dichter en schrijfdocent en studeerde en werkt al jaren in Utrecht. Deze week werd bekend dat haar boek Oorlog in Inkt is bekroond met een Vlag en Wimpel.

Bibliotheekexcursie en werkstukken

Op 41 scholen wijdden 40 bekende kinderboekenschrijvers zich een half schooljaar lang intensief aan het inlopen van lees- en taalachterstanden op basisscholen waar dat extra nodig is. Net als haar collega-Schoolschrijvers kwam Annemarie van den Brink tijdens het Halfjaarprogramma wekelijks op ‘haar’ school, OBS de Panda. Ze ging aan de slag samen met de kinderen, hun leerkrachten, ouders en met de Bibliotheek Utrecht. Met lessen vol creatief taalonderwijs en met allerlei opdrachten wakkerde ze het plezier aan in lezen en schrijven. Kinderen ontdekten dat ze zelf ook échte verhalenschrijvers konden zijn en leerden veel nieuwe boeken kennen. Tijdens het feest krijgen de kinderen een rondleiding door de bibliotheek en presenteren ze verhalen en werkstukken die ze maakten tijdens het Halfjaarprogramma met hun Schoolschrijver.

Schoolschrijver

Stichting De Schoolschrijver biedt sinds 2010 lesprogramma’s rond lezen en schrijven voor alle basisscholen die hun leerlingen willen helpen betere lezers en sterkere schrijvers te worden. Het is bewezen dat kinderen die met plezier lezen, hun woordenschat en taalvaardigheid vergroten. Kinderen krijgen met het Halfjaarprogramma meer zelfvertrouwen in taal en scoren hoger op de Cito-toets. Dat geeft ze meer kansen op school en later in de samenleving. Er zijn ook Schoolschrijvers actief in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Schiedam, Gelderland, Noord-Brabant en Groningen.

Twee kinderen uit groep 5 die hun eindwerkstuk over de droombibliotheek overhandigen aan de directeur van de Bibliotheek Deirdre Carasso. Op de achtergrond Schoolschrijver Annemarie van den Brink. Foto: Chris van Houts / De Schoolschrijver.

SpeelgoedSpeelgoed

 

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

05 augustus 2021

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Gadgets

MobileMobile

One.com

Alles voor de auto

AutoAuto