Politiek & Maatschappij
Typography

Oranje Fonds laat zien hoe mensen voor elkaar klaarstaan

Foto: ©Oranje Fonds - Remko de Waal.


030 Utrecht Maatschappij - Het Sociaalste straatje van Nederland wordt komende woensdag geopend op Hoog Catharijne in Utrecht. Deze straat is aangelegd door het Oranje Fonds en laat aan voorbijgangers zien op welke mooie manieren mensen in ons land voor elkaar klaarstaan. In het straatje hangt een expositie van topfotograaf Remko de Waal, kunnen voorbijgangers zich laten inspireren door quotes en kunnen ze ook daadwerkelijk in actie komen om iets voor een ander te betekenen.


Het Oranje Fonds wil in het Sociaalste straatje van Nederland laten zien dat, hoewel berichtgeving in de media soms anders doet vermoeden, in ons land heel veel mensen zich inzetten voor een ander. Het Fonds wil vooral ook mensen inspireren om bij te dragen aan een sociale samenleving en laten zien dat het heel gemakkelijk is om iets goeds voor een ander te doen. Dat gaan voorbijgangers woensdagochtend aan den lijve ondervinden: in het Sociaalste straatje worden in de ochtendspits complimenten uitgedeeld.

 

Appeltjes van Oranje

In de foto-expositie in het Sociaalste straatje zijn projecten te zien die genomineerd zijn voor de Appeltjes van Oranje 2019. Deze projecten zorgen er met hun vrijwilligers voor dat mensen mee kunnen doen in onze samenleving en dat niemand er alleen voor staat. Op de foto’s heeft Remko de Waal vastgelegd hoe belangrijk deze vrijwilligers zijn voor de mensen die ze helpen.

 

‘Iedereen kan een verschil maken’

Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: “In ons land gebeuren veel ogenschijnlijk gewone dingen die het nieuws nooit halen, maar die ontzettend belangrijk zijn. Want een samenleving kan niet functioneren zonder mensen die klaarstaan voor anderen. We willen mensen in deze straat inspireren en meegeven dat íedereen iets voor een ander kan betekenen. Dat kan op grote manieren: zoals het opzetten van een project voor kwetsbaren, maar het kan ook zeker op kleine manieren die net zo waardevol zijn. Denk aan een praatje maken met een vreemde op het perron, een kaartje sturen aan iemand die wel wat aandacht kan gebruiken of een kopje koffie drinken met een buurman die niet veel aanloop heeft. Zo simpel kan het zijn. In de waan van de dag staan we er misschien niet vaak bij stil, maar iedereen kan iets goeds doen voor een ander.”

 

Hele maand mei

Het Sociaalste straatje wordt op 1 mei om 07.00 uur ’s ochtends geopend door Oranje Fonds-directeur Peter Douwes. De hele maand mei kunnen mensen zich er laten inspireren. Het Sociaalste straatje loopt van het Stationsplein richting de uitgang bij het Moreelsepark.

 

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Mediamarkt

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

21 januari 2021

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Greenchoice

Advertentie