Politiek & Maatschappij
Typography

Persbericht

030Utrecht Economie - Het ziet ernaar uit dat de Uithoflijn op 29 juli van dit jaar in gebruik wordt genomen. De gemeente houdt nog wel een slag om de arm omdat er nog proefritten en werkzaamheden rond het spoor zijn. Deze datum zou ‘slechts’ een half jaar later dan de oorspronkelijke planning zijn.

Sinds februari van dit jaar rijden de trams van de veelbesproken Uithoflijn al proefritten. “Er zijn nog steeds risico’s waarvoor beheersmaatregelen worden genomen. Maar er zijn in de afgelopen periode geen nieuwe zaken aan het licht gekomen die de stuurplanning op dit moment onhaalbaar maken”, aldus wethouder Lot van Hooijdonk in een brief aan de raad.
Daarom verwacht de gemeente de Uithoflijn over een kleine twee maanden in gebruik te nemen. Voordat de tram passagiers mag vervoeren moet eerst een definitieve indienstellingsvergunning door de regionale uitvoeringsdienst (RUD) uitgegeven worden. Deze vergunning wordt uitgegeven als uit alle testen blijkt dat de tram veilig rijdt.

Hoofdpijn
De Uithoflijn is een hoofdpijndossier in Utrecht met grote kostenoverschrijdingen en veel politieke discussie. De tramlijn had oorspronkelijk in juli 2018 moeten moeten gaan rijden. Eind 2017 werd echter bekend dat de exploitatie van de Uithoflijn met ruim anderhalf jaar was vertraagd tot eind 2019, maar nu lijkt de tramlijn toch weer eerder klaar te zijn.

Proefritten
Het eerste deel van de proeffase zit erop en alle oefeningen met noodsituaties zijn uitgevoerd. Een klein aantal proeven moest opnieuw worden uitgevoerd. Volgens de gemeente lag dit aan technische beperkingen die bij de eerste beproeving aan het licht kwamen.
De opleidingsritten vinden nog steeds plaats. Begin mei hebben de eerste trambestuurders hun diploma behaald. Inmiddels wordt ook geoefend met het rijden op de klok. De bestuurders moeten zich dan aan een dienstregeling houden.

Mediamarkt

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

21 januari 2021

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Greenchoice

Advertentie