Politiek & Maatschappij
Typography

030 Utrecht Maatschappij – Utrecht bereikt zo langzamerhand de grens voor daklozen maar het aantal blijft maar toenemen. Het wordt tijd dat de koppen bij elkaar worden gestolen om onderzoek te doen naar fundamentele oplossingen. De steden vragen het Rijk dan ook om hulp om deze tijding te keren. 

De vier grote steden melden aan minister-president Mark Rutte, minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren, Nederlands politica van de Democraten 66, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte III, dat de grens nu echt is bereikt en dat er daadwerkelijk eens echt iets wordt gedaan aan dit probleem. De afgelopen tien jaar is het aantal mensen dat geen fatsoenlijk dak boven hun hoofd heeft, gestegen naar ongeveer 40.000. Wat een verontrustende cijfers!

Meer beschikbare woningen
Een oplossing kan natuurlijk zijn dat er meer woningen ter beschikking worden gesteld voor de opvang van het toenemende aantal daklozen. Maar, dat kost allemaal geld en de grote steden claimen dat zij onvoldoende financiële middelen hebben om het daklozenprobleem een halt toe te roepen.

Belemmerende langere wachttijden
De grote steden kampen met steeds langere wachttijden voor een woning. Het wordt zo langzamerhand tijd dat deze wetgeving eindelijk eens structureel wordt aangepast. Als er geen afdoende landelijke maatregelen worden getroffen om het toenemend aantal daklozen een halt toe te roepen.

103 bedden
In Utrecht zijn sinds kort 103 bedden waar daklozen de nacht kunnen doorbrengen. Dat is inclusief de extra 15 bedden die de gemeente Utrecht de afgelopen zomer al eerder ter beschikking stelde aan de Stadhuisbrug/Koningin Wilhelminalaan. Een zeer onwenselijke situatie waaraan een halt moet worden toegeroepen. Of de minister-president en de verdere Haagse bestuurders gehoor zullen geven aan de oproep van de grote gemeenten om daadwerkelijk met fundamentele oplossingen te komen, is vooralsnog een vraag. Dat er echter iets aan de daklozenopvang moet gebeuren, staat buiten kijf. 

Mediamarkt

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

21 januari 2021

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Greenchoice

Advertentie