Politiek & Maatschappij
Typography

030 Utrecht Maatschappij – Het lijkt waarachtig wel op de laatste afleveringen van het Dagboek van Hendrik Groen waarin volslagen onverwachts en tot grote ontsteltenis van vrijwel iedereen, de oude bejaarde bewoners van Hendriks zorginstelling moeten verkassen en ruimte moeten maken voor een asielzoekerscentrum.

Nu is bij zorgflat De Keizershof in Utrecht weliswaar geen sprake van een noodzakelijke verkassing vanwege een asielzoekerscentrum als nieuwe bestemming, maar wel moeten in januari 2020 alle 43 bejaarde bewoners verhuizen vanwege een conflictsituatie tussen de zorgaanbieder ‘Ontzorgd Wonen’ en de vastgoedinvesteerder ‘Coltavast’ vanwege onduidelijke investeringen in de verouderde flat. De huidige, op leeftijd zijnde oude bewoners zijn hiervan de dupe en moeten op hún leeftijd en oude dag dus elders worden ondergebracht. Dat is natuurlijk stevig balen!
Zo zie je maar weer, de bestuurlijke fratsen en grollen van de sluiting van het tehuis van Hendrik Groen, zijn bepaald niet ondenkbaar!  

Begin november werd bekend dat de bejaarde bewoners moesten verhuizen vanwege een conflict tussen investeerder ‘Coltavast’ en de zorgaanbieder ‘Ontzorgd Wonen’.  Het pand zou niet meer geschikt zijn om zorg in te verlenen en dus wil Coltavast alleen investeren in zelfstandige woningen in het pand. Dit standpunt was mede tot stand gekomen omdat de zorgaanbieder schijnbaar geen huur meer betaalde aan de investeerder. Tja, als er inderdaad geen huur meer wordt betaald……
De bewoners van de zorgflat zijn natuurlijk niet blij. Om op je oude dag nog te verhuizen en ergens anders te worden ondergebracht, terwijl je misschien al jaren in deze flat hebt gewoond, is natuurlijk pijnlijk. Zonde natuurlijk dat hier geen rekening mee kan worden gehouden.
Als er in deze flat ook een Omanido-club (Oud maar nog niet dood) is, dan is ook hier de kans groot dat die uit elkaar valt. 

Zorgaanbieder ‘Ontzorgd Wonen’ heeft er dan ook gelukkig alles aan gedaan en heeft ook alles tot in de puntjes geregeld dat alle huidige 43 bewoners in de loop van januari zullen verhuizen naar diverse andere voor de bewoners geschikte en/of wellicht aangepaste locaties. Een aantal  gaat dat is aangewezen op verpleeghuiszorg gat nar andere aanbieders van ouderenzorg en anderen verhuizen naar locaties die bijvoorbeeld dichter bij hun kinderen zijn. Veder verhuist een aantal naar andere locaties van Ontzorgd Wonen. Men is van mening dat in alle gevallen de locaties beter onderhouden en passender zijn dan de Keizershof.

Onduidelijkheid bij politiek
De hele situatie en werkwijze was volgens de PvdA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, VVD en SP in Utrecht ‘ondoorzichtig’ en ‘onduidelijk’ voor de bewoners. Het was bijvoorbeeld lang niet helder of alle bewoners al vervangende woonruimte hadden. Ook de gemeente Utrecht betreurt de ontstane situatie in de Keizershof. “Dat inwoners, op hoge leeftijd, die dachten in een beschutte woonomgeving te wonen, alsnog moeten verhuizen, past niet bij ons beeld van zorgvuldige ouderenzorg”, schrijft wethouder Maarten van Ooijen in antwoorden op schriftelijke vragen.

De wethouder stelt echter ook dat de gemeente Utrecht geen rol kan spelen in dit soort situaties. “Wij hebben noch met Ontzorgd Wonen, noch met Coltavast een contract of juridische relatie. Daardoor hebben ook wij deze ontwikkeling in de media moeten lezen, op het moment dat de situatie al geëscaleerd was en de rechter het huurcontract had ontbonden.” Wel wordt de situatie in De Keizershof en de verhuizing onder de aandacht gebracht bij de minister en heeft de wethouder met beide partijen gesproken. “Het lijkt erop dat bewoners in dit soort situaties onvoldoende huurrechten hebben”, aldus Van Ooijen.

Een enigszins vergelijkbare situatie speelde zich eerder dit jaar af in Tuindorp-Oost bij zorgflat van Careyn. Ook daar werden kwetsbare ouderen overvallen door het plotselinge nieuws dat ze moesten verhuizen en ook toen waren er voor de bewoners veel onduidelijkheden.

Mediamarkt

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

02 juni 2020

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Greenchoice

Advertentie