In de stad Utrecht zijn de minste auto's, in de provincie is het bezit toegenomen.
Politiek & Maatschappij
Typography

030 Utrecht Politiek Maatschappij -- Tussen 2005 en 2020 is in de provincie Utrecht het autobezit per huishouden toegenomen met 8,3%. Het aantal auto’s per huishouden steeg hiermee iets minder snel dan de landelijke toename van 9,1%. Op gemeentelijk niveau was de grootste stijging te zien in Lopik: hier hadden huishoudens zelfs gemiddeld 18,9% meer auto’s. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente CBS-data. 

Ondanks dat bijna overal in Utrecht het aantal auto’s per huishouden toenam, zijn er grote verschillen per gemeente, volgens het onderzoek dat online kan worden bekeken. Zo was de afgelopen 15 jaar de grootste toename in het autobezit te zien in Lopik. Hier nam het aantal auto’s per huishouden toe van 1,08 naar 1,28 (+18,9%). Ook in de gemeenten Vijfheerenlanden (+15,1%) en Baarn (+13%) nam het aantal auto’s op de oprit sterk toe.

In Bunnik nam het aantal auto’s per huishouden relatief het minst toe. Hier heeft men gemiddeld 2,7% meer auto’s in bezit dan 15 jaar geleden. 

Minste auto’s in Utrecht

In de provincie Utrecht hebben huishoudens gemiddeld 0,91 auto’s op de oprit staan. Dit zijn er 5,1% minder dan het landelijke gemiddelde van 0,96 auto’s per huishouden. In de stad Utrecht heeft men - gemiddeld gezien - de minste auto’s. Per huishouden staan hier gemiddeld 0,58 auto’s op de stoep: 39,2% minder dan het landelijk gemiddelde. De hoge aantallen zijn deels te verklaren door het relatief grote aantal eengezinshuishoudens en de korte afstand die inwoners hier afleggen voor basisbehoeften zoals supermarkten.

In Renswoude heeft men juist relatief de meeste auto’s: 1,29 per huishouden. Dit zijn er 35,5% meer dan het landelijk gemiddelde. Ook in Lopik (+34,2%) en Woudenberg (+30%) staan bovengemiddeld veel auto’s op de oprit.

Verkoop nu je auto

Runners Date

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

05 december 2021

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Razendsnel in huis

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen