Elias van Mourik ontving de Annie Brouwer-Korf Prijs 2021 van Sharon Dijksma
Politiek & Maatschappij
Typography

030 Utrecht Politiek Maatschappij -- In een liveshow in TivoliVredenburg ontving Elias van Mourik de Annie Brouwer-Korf Prijs 2021 van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma tijdens het Midzomergracht festival. Hij ontving deze prijs vanwege zijn initiatief voor ‘s werelds langste regenboogfietspad op het Utrecht Science Park.

Met zijn initiatief voor een regenboogfietspad op het Utrecht Science Park heeft de 22-jarige Elias van Mourik diversiteit op de Utrechtse campus op de kaart gezet. Het fietspad, met zijn 570 meter, is het langste regenboogfietspad ter wereld. ‘Go big or go home! Waarom zou je slechts een meter gebruiken als je de ruimte hebt om er een groots statement van te maken’ legt Elias de ambitie achter zijn initiatief uit. 

Hij vond medestanders voor zijn initiatief bij het gemeenteraadslid voor Groen Links, Melody Djeldjou Fard, en 3 aanwezige instanties op de campus, University of Applied Sciences Utrecht, Utrecht University en het UMC Utrecht, die voor het benodigde budget zorgden. “Ik hoop dat dit initiatief bijdraagt aan een gevoel van acceptatie en dat het anderen inspireert om ook actief bij te dragen aan diversiteit en inclusiviteit.” 

Verbinding

Jaarlijks wordt tijdens het Midzomergracht festival de Annie Brouwer-Korf Prijs uitgereikt aan personen, organisaties of projecten die bijdragen aan de acceptatie en zichtbaarheid van de LHBTIQ+-gemeenschap in Utrecht. Verbinding zoeken met de de gehele Utrechtse bevolking is hierbij erg van belang. Uit een lijst van inzendingen koos een vierkoppige jury drie genomineerden en daaruit 1 winnaar. De jury was enorm gecharmeerd door het initiatief van Elias. ‘Hij zorgde niet alleen voor een record dat het nieuws, maar zwengelde ook de discussie aan rondom de symboliek van zo’n regenboogfietspad. Zulke zichtbaarheid leidt tot dialoog en daardoor tot impact met als einddoel acceptatie.’ 

Burgemeester Sharon Dijksma overhandigde de prijs aan Elias en prijst hem voor alles wat hij al voor elkaar heeft gekregen op jonge leeftijd. Naast student is hij ook activist en artiest en met zijn muziek probeert hij zoveel mogelijk mensen aan te spreken, bijvoorbeeld door te zingen in genderneutrale bewoordingen. En het regenboogfietspad is slechts het begin. “Ik voel me enorm vereerd met deze prijs en wil het prijzengeld van €5000 besteden aan een project om meer aandacht te krijgen voor seksuele- en genderdiversiteit in Lombok. Het geld is een welkome steun in de rug voor organisaties die daar werkzaam zijn, maar niet beschikken over voldoende financiële middelen.” 

 

Runners Date

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

18 oktober 2021

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Razendsnel in huis

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen