Politiek & Maatschappij
Typography

Oranje Fonds laat zien hoe mensen voor elkaar klaarstaan

Foto: ©Oranje Fonds - Remko de Waal.


030 Utrecht Maatschappij - Het Sociaalste straatje van Nederland wordt komende woensdag geopend op Hoog Catharijne in Utrecht. Deze straat is aangelegd door het Oranje Fonds en laat aan voorbijgangers zien op welke mooie manieren mensen in ons land voor elkaar klaarstaan. In het straatje hangt een expositie van topfotograaf Remko de Waal, kunnen voorbijgangers zich laten inspireren door quotes en kunnen ze ook daadwerkelijk in actie komen om iets voor een ander te betekenen.


Het Oranje Fonds wil in het Sociaalste straatje van Nederland laten zien dat, hoewel berichtgeving in de media soms anders doet vermoeden, in ons land heel veel mensen zich inzetten voor een ander. Het Fonds wil vooral ook mensen inspireren om bij te dragen aan een sociale samenleving en laten zien dat het heel gemakkelijk is om iets goeds voor een ander te doen. Dat gaan voorbijgangers woensdagochtend aan den lijve ondervinden: in het Sociaalste straatje worden in de ochtendspits complimenten uitgedeeld.

 

Appeltjes van Oranje

In de foto-expositie in het Sociaalste straatje zijn projecten te zien die genomineerd zijn voor de Appeltjes van Oranje 2019. Deze projecten zorgen er met hun vrijwilligers voor dat mensen mee kunnen doen in onze samenleving en dat niemand er alleen voor staat. Op de foto’s heeft Remko de Waal vastgelegd hoe belangrijk deze vrijwilligers zijn voor de mensen die ze helpen.

 

‘Iedereen kan een verschil maken’

Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: “In ons land gebeuren veel ogenschijnlijk gewone dingen die het nieuws nooit halen, maar die ontzettend belangrijk zijn. Want een samenleving kan niet functioneren zonder mensen die klaarstaan voor anderen. We willen mensen in deze straat inspireren en meegeven dat íedereen iets voor een ander kan betekenen. Dat kan op grote manieren: zoals het opzetten van een project voor kwetsbaren, maar het kan ook zeker op kleine manieren die net zo waardevol zijn. Denk aan een praatje maken met een vreemde op het perron, een kaartje sturen aan iemand die wel wat aandacht kan gebruiken of een kopje koffie drinken met een buurman die niet veel aanloop heeft. Zo simpel kan het zijn. In de waan van de dag staan we er misschien niet vaak bij stil, maar iedereen kan iets goeds doen voor een ander.”

 

Hele maand mei

Het Sociaalste straatje wordt op 1 mei om 07.00 uur ’s ochtends geopend door Oranje Fonds-directeur Peter Douwes. De hele maand mei kunnen mensen zich er laten inspireren. Het Sociaalste straatje loopt van het Stationsplein richting de uitgang bij het Moreelsepark.

 

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

030Utrecht Economie - Zeer verwachtingsvol opende Warenhuisketen Hudson’s Bay op 21 maart 2019 haar deuren in het voormalige pand van V&D in winkelcentrum Hoog Catharijne. Vanwege de bijzonder teleurstellende Nederlandse resultaten vertrekt het totale bedrijf met al haar vestigingen voor het eind van het jaar definitief uit Nederland. En dus zal ook de Utrechtse locatie, die pas ongeveer een half jaar geleden in Utrecht werd geopend, haar deuren sluiten.

Lees meer...

Wethouder Anke Klein en leerlingen basisschool planten een boom

030 Utrecht Duurzaamheid - Op vrijdag 29 maart vindt in het Hieronymusplantsoen een bijzondere boomplanting plaats. In dit deel van het Zocherpark wordt een Pinus nigra, een wintergroene naaldboom geplaatst. De boomplanting vindt plaats in het kader van de Open Tuinendag Utrecht om aandacht te vragen voor monumentaal groen in de binnenstad.

Lees meer...

030 Utrecht Economie - Cor Jansen start per 1 maart 2019 als directeur-bestuurder van Utrecht Marketing. Hij volgt daarmee Rijk van Ark op die de functie sinds 1 januari 2017 bekleedt. 

Lees meer...

030Utrecht Maatschappij - Op 17 september 2019 is het precies 75 jaar geleden dat de Nederlandse regering in Londen de spoorwegstaking onder het NS-personeel uitriep. Dit is aanleiding voor het Spoorwegmuseum om een kleine vaste presentatie en website over de Nederlandse spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog te maken. De presentatie krijgt de naam ‘Kinderen van Versteeg’. Het Spoorwegmuseum toont zijn collectie affiches, foto’s, panelen, medailles en andere kleine objecten uit de Tweede Wereldoorlog. Alle informatie wordt ook gepubliceerd op het online dossier 'kinderenvanversteeg.nl' Vanaf 18 september is de presentatie online en fysiek toegankelijk.

Lees meer...

Persbericht

030Utrecht Economie - Het ziet ernaar uit dat de Uithoflijn op 29 juli van dit jaar in gebruik wordt genomen. De gemeente houdt nog wel een slag om de arm omdat er nog proefritten en werkzaamheden rond het spoor zijn. Deze datum zou ‘slechts’ een half jaar later dan de oorspronkelijke planning zijn.

Lees meer...

Oranje Fonds laat zien hoe mensen voor elkaar klaarstaan

Foto: ©Oranje Fonds - Remko de Waal.

Lees meer...

030Utrecht Kunst/Cultuur - De Dansers hebben een stomende zomer achter de rug. Met een festival versie van Shake Shake Shake tourde De Dansers langs verschillende festivals als Oerol, Zwarte Cross, Lowlands en de Parade Amsterdam. Weer terug in hun stadse werken ze nu aan de avondvullende theaterversie van Shake Shake Shake. Op 28 september gaat de voorstelling in première in theater De Paardenkathedraal, Utrecht.  

Lees meer...

030Utrecht Cultuur/Uitgaan/lifestyle - We komen er weer aan! Op zondag 8 september zijn wij weer in Utrecht en daar hebben wij natuurlijk weer heel veel zin in! We gaan er een prachtige dag van maken vol met super toffe en onwijs lekkere producten. Vredenburg wordt weer omgetoverd tot een super fijn Swan.plein waar je heerlijk kunt komen genieten! 

Lees meer...

030Utrecht Kunst/Cultuur - Op zaterdag 14 september vindt 33e Open Monumentendag Utrecht plaats. Het thema dit jaar is 'Kunst & Vermaak'. Monumenten van kunst en vermaak kunnen als zodanig zijn ontworpen, zoals de Stadsschouwburg en het conservatorium, maar het kunnen ook monumenten zijn die in de loop der jaren van functie zijn veranderd. Voorbeelden hiervan zijn de Westerkerk of Museum Speelklok. In het kader van 175 jaar Utrecht Spoorstad is ook een aantal spoorwegmonumenten opengesteld zoals De Inktpot maar ook spoorwegwerkplaatsen aan de Daalsedijk. Het programma omvat daarnaast veel extra activiteiten waaronder lezingen, themawandelingen, rondleidingen en muziek.

Lees meer...

030Utrecht Hobby – In oktober van dit jaar wordt er in Utrecht een echte LEGO-winkel geopend en wel in de Zuidpassage van Hoog Catharijne. Het is de eerste officiële winkel van LEGO in Nederland en ongetwijfeld zullen er nog wel meer volgen. Ook in Amsterdam is er sprake van de vestiging van een LEGO-winkel. De opening van de winkel in Utrecht vindt plaats tegelijkertijd met het grootse ‘Lego World’-evenement in de Jaarbeurs Utrecht vanaf donderdag 17 oktober t/m woensdag 23 oktober a.s.

Lees meer...

030Utrecht Sport/gezondheid - Op zaterdag 31 augustus wordt voor de derde keer de Keizerloop georganiseerd op het mooie landgoed van Huis Doorn, Langbroekerweg 10. Om 9.30 uur wordt gestart met de Kidsrun voor kinderen van 3 t/m 7 jaar. Zij lopen een afstand van 800 meter. Om 9.45 volgt de Jeugdloop van 2,5 km voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. De RTV Utrecht familie estafette-run (4 x 800 meter) start om 10.00 uur. Om 10.30 start de 5 km en traditioneel wordt om 11.15 uur afgesloten met de 10 km loop. Het parcours is uitgezet op de mooie lanen in het park van Huis Doorn en voert langs de verschillende historische gebouwen. Na de wedstrijd is er gelegenheid om met supporters, vrienden en familie heerlijk te picknicken op het gras.

Lees meer...

030 Utrecht Gezondheid -  Op het station Utrecht Centraal komt van 20 tot 25 november een pop-up store met condooms die je ter plekke kunt passen. Dit is een initiatief van Soa Aids Nederland die probeert het condoom als voorbehoedsmiddel meer onder de aandacht te brengen.

Lees meer...

Drogisterij

Merchandise NL Magazine

Mediamarkt