Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

030 Utrecht Vrije tijd - ROBOTS is dé weekendactiviteit voor nieuwsgierige jongens en meisjes!

Begin februari openden kinderkunstwerkplaats De Vrijstaat en het Utrechtse medialab SETUP de digitale werkplaats ROBOTS. "Samen met ontwerper/kunstenaar Casper de Jong hebben wij een inspirerend programma ontwikkeld waarmee we kinderen op allerlei manieren uitdagen om de relatie tussen mens en machine te onderzoeken. In ROBOTS kijken we vanuit het jaar 2060 terug in de tijd. Aan het einde van de vorige eeuw was een tablet om te Netflixen nog toekomstmuziek, terwijl in 2060 wellicht een robot voor de klas staat. Met prikkelende vragen en uiteenlopende opdrachten zetten we jong en oud op verrassende wijze aan het denken over een heel actueel thema," aldus Daphne de Bruin (artistiek leider van De Vrijstaat).

 

Tijdens de opening begin februari gaf Casper een pakkend college, waarbij hij zijn publiek liet nadenken over het wezen van een robot. Er ontstond al snel een geanimeerd gesprek over wat wel of niet door de toeschouwers als robot werd ervaren. “We zijn vaak geneigd om een machine waar we menselijke trekjes in herkennen als robot te zien," aldus Casper de Jong. “De relatie die wij in de komende jaren met robots gaan ontwikkelen is interessant. Hoe dat eruit gaat zien en wat voor consequenties dat heeft, dat kunnen we niet voorspellen."

In de werkplaats werden de bezoekers meegenomen op een tijdreis vanuit het jaar 2060 waarin een inmiddels oude Casper terugblikt op de ontwikkeling van de robot gedurende zijn leven. Bewegende robots en verdekte sensoren dagen continu uit tot interactie, waar vooral de kinderen gretig op ingaan. Ook zaterdag en zondag was de digitale werkplaats ROBOTS gevuld met enthousiaste kinderen, blaffende robothondjes en dansende robots.

Een bezoek aan ROBOTS is dé weekendactiviteit voor nieuwsgierige jongens en meisjes. Ga op tijdreis met kunstenaar Casper de Jong en leer van alles over robots. Bestuur de 120cm hoge robot Meccanoid, tover oude apparaten om tot robots of programmeer elkaar alsof je zelf een robot bent. In het ROBO-lab krijgen kinderen een labjas, een veiligheidsbril en een chip-tattoo. Opereren op een robot, je smartphone in een echte vriend veranderen of kunst maken met een robot-arm: het kan allemaal. 

ROBOTS is t/m 2 april elke zaterdag en zondag te bezoeken in het Gebouw, de expo-ruimte van De Vrijstaat (t.o. Madridstraat 1, Utrecht). ROBOTS is extra open op 28 feb, 1 en 2 mrt (voorjaarsvakantie) en 2 april (2de paasdag). Reserveren is aanbevolen. Ook groepsbezoek (BSO/kinderfeestje) is mogelijk.

Kijk op www.devrijstaat.nl voor meer informatie.

Wethouder Anke Klein en leerlingen basisschool planten een boom

030 Utrecht Duurzaamheid - Op vrijdag 29 maart vindt in het Hieronymusplantsoen een bijzondere boomplanting plaats. In dit deel van het Zocherpark wordt een Pinus nigra, een wintergroene naaldboom geplaatst. De boomplanting vindt plaats in het kader van de Open Tuinendag Utrecht om aandacht te vragen voor monumentaal groen in de binnenstad.

Lees meer...

030 Utrecht Economie - Cor Jansen start per 1 maart 2019 als directeur-bestuurder van Utrecht Marketing. Hij volgt daarmee Rijk van Ark op die de functie sinds 1 januari 2017 bekleedt. 

Lees meer...

030 Utrecht Opleiding : Het Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland voert in januari 2019 een extra startmoment in voor de opleiding Verpleegkunde in Utrecht. Deze niveau 4 mbo-opleiding leidt verpleegkundigen op die meteen aan de slag kunnen in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, in de thuiszorg en in ziekenhuizen.

Lees meer...

Persbericht

030Utrecht Economie - Het ziet ernaar uit dat de Uithoflijn op 29 juli van dit jaar in gebruik wordt genomen. De gemeente houdt nog wel een slag om de arm omdat er nog proefritten en werkzaamheden rond het spoor zijn. Deze datum zou ‘slechts’ een half jaar later dan de oorspronkelijke planning zijn.

Lees meer...

Oranje Fonds laat zien hoe mensen voor elkaar klaarstaan

Foto: ©Oranje Fonds - Remko de Waal.

Lees meer...

030 Houten Houten - Achttien kandidaten hebben gereageerd op de burgemeestersvacature in de gemeente Houten, 4 vrouwen en 14 mannen.

Lees meer...

030Utrecht Kunst/Cultuur - Vanaf donderdag 15 augustus kunnen bezoekers van Pop-up Museum Oud Amelisweerd iedere week aansluiten bij een van de gratis instaprondleidingen. De groep wordt door een enthousiaste gids meegenomen langs de verschillende vertrekken in de tentoonstelling Utrechtse Wonderkamers: door de tijd. In de tentoonstelling zijn unieke objecten uit de depots van de Utrechtse kasteelmusea – die normaal gesproken niet te zien zijn voor het publiek – samen met moderne kunst en design te zien tussen de fraaie 18e en 19e-eeuwse behangsels die de muren van het landhuis sieren.

Lees meer...

030Utrecht Kunst/Cultuur - Kasteel Amerongen doet mee met de jaarlijkse Open Monumentendag 'Plekken van Plezier' op zaterdag 14 september (11.00 - 17.00 uur) en zondag 15 september 2019 (12.00 - 17.00 uur). Er zijn kinderactiviteiten, muziek en u kunt mee doen met de 'Groene Open Monumentendag'. Entreeprijzen voor het kasteel zijn dit weekend gereduceerd: Volwassenen € 5,-, museumkaart en kinderen gratis. De kasteeltuin is gratis toegankelijk.

Lees meer...

Ontdekkingstochten in de maand augustus

030Utrecht Cultuur - Altijd al benieuwd geweest naar dat kasteel in Oud-Zuilen aan de Vecht? Willen jullie op cultureel avontuur? Kom dan deze zomervakantie naar Slot Zuylen! In de maand augustus worden extra Ontdekkingstochten georganiseerd voor de jonge vakantievierders en hun ouders of verzorgers. Op woensdag 7, 14, 21 en 28 augustus kunnen gezinnen samen het Slot verkennen en kan er gewandeld worden in de historische kasteeltuin. De speurtocht Het Mandje van de Barones maakt het bezoek aan de tuin nóg leuker!

Lees meer...

030Utrecht Sport/gezondheid - Op zaterdag 31 augustus wordt voor de derde keer de Keizerloop georganiseerd op het mooie landgoed van Huis Doorn, Langbroekerweg 10. Om 9.30 uur wordt gestart met de Kidsrun voor kinderen van 3 t/m 7 jaar. Zij lopen een afstand van 800 meter. Om 9.45 volgt de Jeugdloop van 2,5 km voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. De RTV Utrecht familie estafette-run (4 x 800 meter) start om 10.00 uur. Om 10.30 start de 5 km en traditioneel wordt om 11.15 uur afgesloten met de 10 km loop. Het parcours is uitgezet op de mooie lanen in het park van Huis Doorn en voert langs de verschillende historische gebouwen. Na de wedstrijd is er gelegenheid om met supporters, vrienden en familie heerlijk te picknicken op het gras.

Lees meer...

030 Utrecht Gezondheid -  Op het station Utrecht Centraal komt van 20 tot 25 november een pop-up store met condooms die je ter plekke kunt passen. Dit is een initiatief van Soa Aids Nederland die probeert het condoom als voorbehoedsmiddel meer onder de aandacht te brengen.

Lees meer...

030 Utrecht Hobby -Ervaar samen met andere League-fans de actie en energie van de wereldfinale van League of Legends op groot scherm en in verbluffende high-definition. Kinepolis Jaarbeurs Utrecht vertoont het mega-event 3 november live in de bioscoop!

Lees meer...

Nieuwsoverzicht Utrecht

Drogisterij

Merchandise NL Magazine

Mediamarkt