Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

030 Utrecht Vrije tijd - ROBOTS is dé weekendactiviteit voor nieuwsgierige jongens en meisjes!

Begin februari openden kinderkunstwerkplaats De Vrijstaat en het Utrechtse medialab SETUP de digitale werkplaats ROBOTS. "Samen met ontwerper/kunstenaar Casper de Jong hebben wij een inspirerend programma ontwikkeld waarmee we kinderen op allerlei manieren uitdagen om de relatie tussen mens en machine te onderzoeken. In ROBOTS kijken we vanuit het jaar 2060 terug in de tijd. Aan het einde van de vorige eeuw was een tablet om te Netflixen nog toekomstmuziek, terwijl in 2060 wellicht een robot voor de klas staat. Met prikkelende vragen en uiteenlopende opdrachten zetten we jong en oud op verrassende wijze aan het denken over een heel actueel thema," aldus Daphne de Bruin (artistiek leider van De Vrijstaat).

 

Tijdens de opening begin februari gaf Casper een pakkend college, waarbij hij zijn publiek liet nadenken over het wezen van een robot. Er ontstond al snel een geanimeerd gesprek over wat wel of niet door de toeschouwers als robot werd ervaren. “We zijn vaak geneigd om een machine waar we menselijke trekjes in herkennen als robot te zien," aldus Casper de Jong. “De relatie die wij in de komende jaren met robots gaan ontwikkelen is interessant. Hoe dat eruit gaat zien en wat voor consequenties dat heeft, dat kunnen we niet voorspellen."

In de werkplaats werden de bezoekers meegenomen op een tijdreis vanuit het jaar 2060 waarin een inmiddels oude Casper terugblikt op de ontwikkeling van de robot gedurende zijn leven. Bewegende robots en verdekte sensoren dagen continu uit tot interactie, waar vooral de kinderen gretig op ingaan. Ook zaterdag en zondag was de digitale werkplaats ROBOTS gevuld met enthousiaste kinderen, blaffende robothondjes en dansende robots.

Een bezoek aan ROBOTS is dé weekendactiviteit voor nieuwsgierige jongens en meisjes. Ga op tijdreis met kunstenaar Casper de Jong en leer van alles over robots. Bestuur de 120cm hoge robot Meccanoid, tover oude apparaten om tot robots of programmeer elkaar alsof je zelf een robot bent. In het ROBO-lab krijgen kinderen een labjas, een veiligheidsbril en een chip-tattoo. Opereren op een robot, je smartphone in een echte vriend veranderen of kunst maken met een robot-arm: het kan allemaal. 

ROBOTS is t/m 2 april elke zaterdag en zondag te bezoeken in het Gebouw, de expo-ruimte van De Vrijstaat (t.o. Madridstraat 1, Utrecht). ROBOTS is extra open op 28 feb, 1 en 2 mrt (voorjaarsvakantie) en 2 april (2de paasdag). Reserveren is aanbevolen. Ook groepsbezoek (BSO/kinderfeestje) is mogelijk.

Kijk op www.devrijstaat.nl voor meer informatie.

Foto: Joris Louwes (DW 2019)

030 Utrecht Duurzaamheid - Het is ongekend wat er op dit moment in Nederland en in de rest van de wereld gebeurt. De organisatie van de Duurzame Week in Utrecht volgt de RIVM-maatregelen nauw en neemt deze zeer serieus. De gezondheid van eenieder staat wat ons betreft altijd voorop.

Lees meer...

030 Utrecht Economie - Alpine, de Utrechtse marktleider in gehoorbescherming, bouwt zijn positie verder uit met de overname van het Franse Acoufun; een specialist in gehoorbescherming. Bovendien wordt de groep hiermee, middels exclusieve partnerships met Formula 1®, MotoGP™ en 24h du Mans®, wereldwijd leider in gehoorbescherming bij gemotoriseerde events.

Lees meer...

030Utrecht Economie/duurzaamheid - Het all female scholierenteam Team Eight van het St. Bonifatiuscollege in Utrecht heeft op 31 oktober de Young Climathon Utrecht 2019 gewonnen. Ze bedachten een creatief plan voor de vraag: ‘Wat zijn oplossingen voor wateropvang in de stad, die samen groot effect hebben voor klimaatadaptatie?’

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij & Politiek – Als voetganger is het even wennen aan al die nieuwe regels die momenteel zijn ingevoerd voor de binnenstad van Utrecht. Het gaat ook allemaal niet vanzelf en dus moeten verkeersregelaars met de regelmaat van de klok ingrijpen.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij  – Het Juridisch Loket verlaagt tijdelijk de belkosten voor 0900-8020 van € 0,25 naar € 0,10 per minuut voor mensen die een juridische vraag hebben. Daarnaast hoeven rechtzoekenden geen contact op te nemen met het Juridisch Loket voor korting op de eigen bijdrage bij doorverwijzing naar een advocaat.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij/Gezondheid/Lifestyle - Dak- en thuislozen in opvangcentra worden in het hele land goed in de gaten gehouden door onder andere Het Leger des Heils.

Lees meer...

030 Utrecht Kunst & Cultuur - De opening van de nieuwe winkel van Broese Boekverkopers in het oude postkantoor aan de Utrechtse Neude, waar ook de nieuwe bibliotheek in wordt gehuisvest, is een feit. De hoogstwaarschijnlijk feestelijk geplande opening werd verricht door schrijver Ronald Giphart, maar helaas gooide het coronavirus alle plannen rondom leuke openingsfestiviteiten in het water.

Lees meer...

Foto: Marieke Lucas Rijneveld
030 Utrecht Kunst/Cultuur/Boekenvak - Het boek ‘De avond is ongemak’ van de Utrechtse schrijver Marieke Lucas Rijneveld (28) is doorgedrongen tot de shortlist van de International Booker Prize 2020.

Lees meer...

Foto: BIG HARE © Charlotte Brand
Utrechts synthpopduo neemt je mee in hun wondere wereld

Lees meer...

030 Utrecht Lifestyle/Gezondheid - Op donderdag 12 maart van 19.00 tot 21.00 uur organiseert ‘Utrecht in Dialoog’ een avond bij  Bosshardt Zuilen waar men met elkaar in gesprek gaat over ‘Lekker en gezond eten’.

Lees meer...

030 Utrecht Sport - Jacqueline Rosier van de Friese voetbalvereniging Drachtster Boys is gisteravond uitgeroepen tot Clubheld van het Jaar 2019. Twaalf provinciewinnaars kwamen gister samen in Utrecht voor de landelijk uitreiking. Een vierkoppige jury met onder meer oud-schaatser Erben Wennemars koos uiteindelijk unaniem voor de inzending uit Friesland. Volgens de jury is Rosier de drijvende kracht achter de voetbalvereniging. Daarnaast zet zij zich maatschappelijk in middels een samenwerking met het naburige AZC. De Friezin ontvangt naast de eervolle nationale titel 'Clubheld van het Jaar 2019' een groot feest voor de gehele club. De Clubheld van het Jaar verkiezing is een initiatief van het AD en de regiotitels (PZC, BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, de Stentor en Tubantia) in samenwerking met Rabobank, NOC*NSF, Kunstbende en LKCA.

Lees meer...

030Utrecht Hobby – In oktober van dit jaar wordt er in Utrecht een echte LEGO-winkel geopend en wel in de Zuidpassage van Hoog Catharijne. Het is de eerste officiële winkel van LEGO in Nederland en ongetwijfeld zullen er nog wel meer volgen. Ook in Amsterdam is er sprake van de vestiging van een LEGO-winkel. De opening van de winkel in Utrecht vindt plaats tegelijkertijd met het grootse ‘Lego World’-evenement in de Jaarbeurs Utrecht vanaf donderdag 17 oktober t/m woensdag 23 oktober a.s.

Lees meer...

Drogisterij

Merchandise NL Magazine

Mediamarkt