Politiek & Maatschappij
Typography

030 Utrecht Politiek - Afgelopen donderdag debatteerde de gemeenteraad over de nieuwe armoedenota van het college van D66, GroenLinks, SP en VVD. Al eerder schreef ik dat de PvdA zich fel verzet tegen dit plan, omdat de armste Utrechters, voor wie het armoedebeleid nu juist bedoeld is, er de dupe van worden.

Mede dankzij de PvdA zijn in het debat een paar scherpe randjes van het voorstel afgehaald. Maar de kern van het plan bleef helaas intact. De PvdA heeft daarom tegen de nieuwe armoedenota gestemd. Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten en blijven met bewoners en organisaties strijden voor betere armoedebestrijding in onze stad.

Een van de ergste onderdelen van de nota is het afschaffen van drie toeslagen die bedoeld zijn voor mensen die langdurig in armoede leven. Het gaat hierbij om de individuele inkomenstoeslag, de energieregeling voor ouderen en het woonlastenfonds (voor mensen die anders hun woonlasten niet kunnen opbrengen, ook niet met huurtoeslag). Het afschaffen van deze regelingen betekent een inkomensachteruitgang voor duizenden Utrechters die van weinig geld moeten rondkomen. Enkele tientjes tot soms wel € 125,- per maand. Ik vind het echt onbegrijpelijk dat ook GroenLinks en de SP hier donderdag mee hebben ingestemd. Het college had het woonlastenfonds zelfs al stopgezet vóórdat de raad een besluit had genomen. Omdat veel mensen een beroep deden op het fonds. En hoe zou dat komen, zo vroeg ik de wethouder? Misschien omdat steeds meer mensen in financiële problemen komen en een beroep op het fonds dus bittere noodzaak is?

Even onbegrijpelijk was het voornemen van het college om de subsidie voor Stichting Leergeld (voor hulp aan arme gezinnen met kinderen) en de Voedselbank Plus af te schaffen. Gelukkig heeft de raad hier donderdag (deels) een streep door gezet. Stichting Leergeld houdt de subsidie in ieder geval tot en met 2018 en de subsidie voor de Voedselbank wordt afgebouwd en deels omgezet in een garantstelling. De PvdA had liever gezien dat beide subsidies gewoon gehandhaafd bleven, maar daar was helaas geen steun voor in de raad.

Gelukkig heeft de PvdA, strijdend vanuit de oppositiebankjes, het een en ander binnengehaald afgelopen donderdag. Zo worden (zolang er geen beter alternatief is) reparatie en vervanging van koelkast en wasmachine weer door de bijzondere bijstand vergoed, nu de structurele toeslagen worden afgeschaft. Ook worden op ons verzoek arme AOW’ers in de proef met een ‘life eventbudget’ alsnog gelijk gesteld met andere mensen zonder arbeidsverplichting. Daarnaast zegde de wethouder toe een samenhangende aanpak tegen schulden onder jongeren te maken en komt hij dit voorjaar met een plan hoe ervaringsdeskundigen worden opgenomen in het armoedebeleid van de gemeente.

Door een voorstel van de coalitiepartijen wordt dit nieuwe beleid alweer in oktober 2016 geëvalueerd. Daarbij worden ook de uitkomsten betrokken van de dit voorjaar te houden minimaeffectrapportage van het NIBUD. Dit biedt voor de PvdA natuurlijk mooie kansen het vuur brandend te houden en het beleid alsnog in de goede richting bij te sturen. Ik wil dan ook de komende maanden met mensen binnen en buiten de partij goed in de gaten gaan houden hoe het nieuwe beleid in de praktijk uit gaat pakken, zodat GroenLinks en SP snel op hun schreden terugkeren. Als je hieraan bij wilt dragen of ideeën over hebt, hoor ik het graag. De strijd gaat dus door!

Ruben Post
Gemeenteraadslid PvdA-Utrecht

Wethouder Anke Klein en leerlingen basisschool planten een boom

030 Utrecht Duurzaamheid - Op vrijdag 29 maart vindt in het Hieronymusplantsoen een bijzondere boomplanting plaats. In dit deel van het Zocherpark wordt een Pinus nigra, een wintergroene naaldboom geplaatst. De boomplanting vindt plaats in het kader van de Open Tuinendag Utrecht om aandacht te vragen voor monumentaal groen in de binnenstad.

Lees meer...

030 Utrecht Economie - Cor Jansen start per 1 maart 2019 als directeur-bestuurder van Utrecht Marketing. Hij volgt daarmee Rijk van Ark op die de functie sinds 1 januari 2017 bekleedt. 

Lees meer...

030 Utrecht Opleiding : Het Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland voert in januari 2019 een extra startmoment in voor de opleiding Verpleegkunde in Utrecht. Deze niveau 4 mbo-opleiding leidt verpleegkundigen op die meteen aan de slag kunnen in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, in de thuiszorg en in ziekenhuizen.

Lees meer...

Oranje Fonds laat zien hoe mensen voor elkaar klaarstaan

Foto: ©Oranje Fonds - Remko de Waal.

Lees meer...

030 Houten Houten - Achttien kandidaten hebben gereageerd op de burgemeestersvacature in de gemeente Houten, 4 vrouwen en 14 mannen.

Lees meer...

030 Zeist Politiek - Gemeente Zeist en Accres, eigenaar van het voormalige V&D-pand in Zeist, houden op woensdag 10 april een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis van Zeist. Tijdens de bijeenkomst krijgt u informatie over het onderzoek naar de nieuwe bestemming voor het voormalig V&D-pand en over de gebiedsvisie voor het Emmaplein, Markt en Voorheuvel-zuid.

Lees meer...

Foto: Robert Oosterbroek

030 Utrecht Cultuur - Een boekenkast van zo’n 10 meter hoog. Wat wil je nog meer. Als boekenliefhebber droom je hiervan, hoewel natuurlijk 10 meter wel erg hoog is. Dan maar genieten van de boekenkast die door Utrechtse kunstenaars JanIsDeMan en Deef Feed is gemaakt en de gevel verfraait van een woongebouw op de hoek van de Mimosastraat en de Amsterdamsestraatweg.

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur - Maatschappelijk-cultureel podium De Kargadoor viert in 2019 haar 60-jarig bestaan met een jubileumjaar met themamaanden en nieuwe programmering. Vrijdag 8 februari wordt het jubileum officieel geopend door Wethouder van Cultuur Anke Klein en slaat de stichting een nieuwe weg in, geïnspireerd door herontdekte waarden.

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur - Het Centraal Museum Utrecht heeft op 30 januari 2019 in New York op een veiling bij Sotheby’s het kunstwerk De bruiloft van Cupido en Psyche van de Utrechtse schilder Joachim Wtewael verworven. Het betreft een werk in olieverf op koper uit circa 1601/03 van 15,5 x 20,5 centimeter. Een klein mythologisch werk op koper van Wtewael stond al sinds 1933 op de verlanglijst van het museum. Het werk werd afgehamerd op 5 miljoen dollar. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW. Johnny van Haeften, kunsthandelaar gespecialiseerd in oude meesters, heeft namens het Centraal Museum de bieding verricht.

Lees meer...

030 Utrecht Gezondheid -  Op het station Utrecht Centraal komt van 20 tot 25 november een pop-up store met condooms die je ter plekke kunt passen. Dit is een initiatief van Soa Aids Nederland die probeert het condoom als voorbehoedsmiddel meer onder de aandacht te brengen.

Lees meer...

030 Utrecht Hobby -Ervaar samen met andere League-fans de actie en energie van de wereldfinale van League of Legends op groot scherm en in verbluffende high-definition. Kinepolis Jaarbeurs Utrecht vertoont het mega-event 3 november live in de bioscoop!

Lees meer...

030 Utrecht Sport - Na de succesvolle eerste editie keert de Utrecht Urban Trail op zondag 10 juni terug met een gloednieuw parcours.

Lees meer...

Drogisterij

Merchandise NL Magazine

Mediamarkt