Politiek & Maatschappij
Typography

Het verbinden van studenten en de buurt.

030 Utrecht Maatschappij - Studentenvereniging Town and Gown, Podium Oost en Utrecht in Dialoog nodigen u uit voor een dialoog op de campus van University College Utrecht.    

In Utrecht Oost, tussen het groene Wilhelminapark en de hoogbouw van de Uithof, ligt een eigenaardig terrein. Een statige toegangspoort, goed onderhouden perkjes, historische gebouwen. De voertaal binnen dit Utrechtse ‘stadsdeel’ is Engels. Weinig voorbijgangers betreden dit decor.  Wat weten de buurtbewoners van deze locatie? Wonen hier mensen, en zo ja; wie? Het zal veel mensen verbazen: hier studeren, slapen, sporten, eten, drinken en feesten ruim 700 internationale studenten.

Het terrein van University College Utrecht (onderdeel van de UU) is een bijzondere plek. UCU is de oudste University College van Nederland en wellicht de meest multiculturele plek van de stad: studenten komen vanuit alle uithoeken van de wereld om hier volgens Amerikaans model samen te leren en te leven. De ambitieuze studenten ontmoeten elkaar dagelijks in collegezalen, cafetaria en woon units op het terrein. Een hechte gemeenschap binnen de stad dus.

 

Hoe zit het dan met het contact tussen studenten en buitenwereld? Ervaren de studenten een verbinding met de omwonenden van de campus? Welke ideeën hebben de buurtbewoners over de studenten? Hebben deze twee groepen oog voor elkaar? Is er behoefte aan contact en zo ja; hoe kun je dit contact vormgeven?

Op 5 december wordt er samen over nagedacht, worden ervaringen en idealen uitgewisseld en concrete plannen gemaakt om de verbinding tussen studenten en buurt te versterken.

Programma

14:00 Welkom en inspiratie;
14:15 Aan tafel in gesprek;
15:45 Plenair oogsten;
16:15 Napraten en concrete plannen maken met hapje & drankje.

Achtergrondinformatie

Studentenvereniging Town and Gown streeft naar meer betrokkenheid tussen studenten van UCU en de stad Utrecht. Samen met Podium Oost organiseerden ze op 7 november jl. een dialoog met het thema ‘Contact’. Wethouder Kees Diepeveen en prof. dr. James Kennedy, decaan van University College Utrecht waren hierbij ook aanwezig.

Buurtbewoners en studenten vonden het een mooie ontmoeting, met erg verrijkende gesprekken. De wens werd toen uitgesproken om het niet bij deze ene bijeenkomst en uitwisseling te laten, maar nog verder de verbinding te zoeken. Dit is wat er op 5 december gaat gebeuren.

Iedereen die mee wil praten en zijn ervaringen wil delen, is van harte welkom.

Aanmelden kan via:  http://www.utrechtindialoog.nl/student-en-buurt-2/.

Wethouder Anke Klein en leerlingen basisschool planten een boom

030 Utrecht Duurzaamheid - Op vrijdag 29 maart vindt in het Hieronymusplantsoen een bijzondere boomplanting plaats. In dit deel van het Zocherpark wordt een Pinus nigra, een wintergroene naaldboom geplaatst. De boomplanting vindt plaats in het kader van de Open Tuinendag Utrecht om aandacht te vragen voor monumentaal groen in de binnenstad.

Lees meer...

030 Utrecht Economie - Cor Jansen start per 1 maart 2019 als directeur-bestuurder van Utrecht Marketing. Hij volgt daarmee Rijk van Ark op die de functie sinds 1 januari 2017 bekleedt. 

Lees meer...

030 Utrecht Opleiding : Het Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland voert in januari 2019 een extra startmoment in voor de opleiding Verpleegkunde in Utrecht. Deze niveau 4 mbo-opleiding leidt verpleegkundigen op die meteen aan de slag kunnen in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, in de thuiszorg en in ziekenhuizen.

Lees meer...

Persbericht

030Utrecht Economie - Het ziet ernaar uit dat de Uithoflijn op 29 juli van dit jaar in gebruik wordt genomen. De gemeente houdt nog wel een slag om de arm omdat er nog proefritten en werkzaamheden rond het spoor zijn. Deze datum zou ‘slechts’ een half jaar later dan de oorspronkelijke planning zijn.

Lees meer...

Oranje Fonds laat zien hoe mensen voor elkaar klaarstaan

Foto: ©Oranje Fonds - Remko de Waal.

Lees meer...

030 Houten Houten - Achttien kandidaten hebben gereageerd op de burgemeestersvacature in de gemeente Houten, 4 vrouwen en 14 mannen.

Lees meer...

Foto: Robert Oosterbroek

030 Utrecht Cultuur - Een boekenkast van zo’n 10 meter hoog. Wat wil je nog meer. Als boekenliefhebber droom je hiervan, hoewel natuurlijk 10 meter wel erg hoog is. Dan maar genieten van de boekenkast die door Utrechtse kunstenaars JanIsDeMan en Deef Feed is gemaakt en de gevel verfraait van een woongebouw op de hoek van de Mimosastraat en de Amsterdamsestraatweg.

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur - Maatschappelijk-cultureel podium De Kargadoor viert in 2019 haar 60-jarig bestaan met een jubileumjaar met themamaanden en nieuwe programmering. Vrijdag 8 februari wordt het jubileum officieel geopend door Wethouder van Cultuur Anke Klein en slaat de stichting een nieuwe weg in, geïnspireerd door herontdekte waarden.

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur - Het Centraal Museum Utrecht heeft op 30 januari 2019 in New York op een veiling bij Sotheby’s het kunstwerk De bruiloft van Cupido en Psyche van de Utrechtse schilder Joachim Wtewael verworven. Het betreft een werk in olieverf op koper uit circa 1601/03 van 15,5 x 20,5 centimeter. Een klein mythologisch werk op koper van Wtewael stond al sinds 1933 op de verlanglijst van het museum. Het werk werd afgehamerd op 5 miljoen dollar. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW. Johnny van Haeften, kunsthandelaar gespecialiseerd in oude meesters, heeft namens het Centraal Museum de bieding verricht.

Lees meer...

030 Utrecht Gezondheid -  Op het station Utrecht Centraal komt van 20 tot 25 november een pop-up store met condooms die je ter plekke kunt passen. Dit is een initiatief van Soa Aids Nederland die probeert het condoom als voorbehoedsmiddel meer onder de aandacht te brengen.

Lees meer...

030 Utrecht Hobby -Ervaar samen met andere League-fans de actie en energie van de wereldfinale van League of Legends op groot scherm en in verbluffende high-definition. Kinepolis Jaarbeurs Utrecht vertoont het mega-event 3 november live in de bioscoop!

Lees meer...

030 Utrecht Sport - Na de succesvolle eerste editie keert de Utrecht Urban Trail op zondag 10 juni terug met een gloednieuw parcours.

Lees meer...

Drogisterij

Merchandise NL Magazine

Mediamarkt