Politiek & Maatschappij
Typography

030 Utrecht Maatschappij - Op zaterdag 26 en zondag 27 mei vormt het landgoed van Museum Huis Doorn het podium voor de 6de editie van Living History WO1. Tijdens dit 2-daagse event worden de bezoekers meegenomen naar de tijd van de Eerste Wereldoorlog tot 1930.

Living History WO1

Sinds 2013 organiseert het museum in het laatste weekend van mei het internationale Eerste Wereldoorlog evenement: Living History. Een weekend lang verbeelden ruim tweehonderd re-enactors uit binnen- en buitenland het leven van soldaten, verpleegsters en burgers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Infanteristen verrichten exercities, cavaleristen voeren charges te paard uit en piloten sleutelen aan hun vliegtuigen. Veldkeukens laten zien wat soldaten 100 jaar geleden te eten kregen en hoe hun maaltijden werden bereid. En in een ziekenhuisje wordt uitleg gegeven over de medische verzorging. Muziek is een belangrijk onderdeel van het evenement. Verschillende orkesten spelen muziek uit de eerste helft van de vorige eeuw. Een bezoek aan het evenement is letterlijk een stap terug in de tijd.

 

Uitbreiding

Het evenement is de afgelopen vijf jaar geleidelijk gegroeid. Omdat in 2018 het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht, wordt het event dit jaar nog groter opgezet. Niet alleen het tijdsbeeld wordt uitgebreid met de jaren 20 en 30 ook richt het event zich op een bredere doelgroep. Een speurtocht voor kinderen, historische auto’s, muziek, een markt en proeverijen maken dit een event voor het hele gezin.

Van het verleden naar het heden

In samenwerking met Black Mill Games, een Nederlandse game-ontwikkelingsstudio, wordt tijdens het evenement een game-demonstratie georganiseerd met het computerspel ‘Verdun 1914-1918’.

livinghistory.nu

Bezoek de website livinghistory.nu en bestel kaarten in de voorverkoop. Hier vindt u ook uitgebreide informatie over het event zoals het programma en de deelnemers.

Wethouder Anke Klein en leerlingen basisschool planten een boom

030 Utrecht Duurzaamheid - Op vrijdag 29 maart vindt in het Hieronymusplantsoen een bijzondere boomplanting plaats. In dit deel van het Zocherpark wordt een Pinus nigra, een wintergroene naaldboom geplaatst. De boomplanting vindt plaats in het kader van de Open Tuinendag Utrecht om aandacht te vragen voor monumentaal groen in de binnenstad.

Lees meer...

030 Utrecht Economie - Cor Jansen start per 1 maart 2019 als directeur-bestuurder van Utrecht Marketing. Hij volgt daarmee Rijk van Ark op die de functie sinds 1 januari 2017 bekleedt. 

Lees meer...

030 Utrecht Opleiding : Het Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland voert in januari 2019 een extra startmoment in voor de opleiding Verpleegkunde in Utrecht. Deze niveau 4 mbo-opleiding leidt verpleegkundigen op die meteen aan de slag kunnen in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, in de thuiszorg en in ziekenhuizen.

Lees meer...

Oranje Fonds laat zien hoe mensen voor elkaar klaarstaan

Foto: ©Oranje Fonds - Remko de Waal.

Lees meer...

030 Houten Houten - Achttien kandidaten hebben gereageerd op de burgemeestersvacature in de gemeente Houten, 4 vrouwen en 14 mannen.

Lees meer...

030 Zeist Politiek - Gemeente Zeist en Accres, eigenaar van het voormalige V&D-pand in Zeist, houden op woensdag 10 april een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis van Zeist. Tijdens de bijeenkomst krijgt u informatie over het onderzoek naar de nieuwe bestemming voor het voormalig V&D-pand en over de gebiedsvisie voor het Emmaplein, Markt en Voorheuvel-zuid.

Lees meer...

Foto: Robert Oosterbroek

030 Utrecht Cultuur - Een boekenkast van zo’n 10 meter hoog. Wat wil je nog meer. Als boekenliefhebber droom je hiervan, hoewel natuurlijk 10 meter wel erg hoog is. Dan maar genieten van de boekenkast die door Utrechtse kunstenaars JanIsDeMan en Deef Feed is gemaakt en de gevel verfraait van een woongebouw op de hoek van de Mimosastraat en de Amsterdamsestraatweg.

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur - Maatschappelijk-cultureel podium De Kargadoor viert in 2019 haar 60-jarig bestaan met een jubileumjaar met themamaanden en nieuwe programmering. Vrijdag 8 februari wordt het jubileum officieel geopend door Wethouder van Cultuur Anke Klein en slaat de stichting een nieuwe weg in, geïnspireerd door herontdekte waarden.

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur - Het Centraal Museum Utrecht heeft op 30 januari 2019 in New York op een veiling bij Sotheby’s het kunstwerk De bruiloft van Cupido en Psyche van de Utrechtse schilder Joachim Wtewael verworven. Het betreft een werk in olieverf op koper uit circa 1601/03 van 15,5 x 20,5 centimeter. Een klein mythologisch werk op koper van Wtewael stond al sinds 1933 op de verlanglijst van het museum. Het werk werd afgehamerd op 5 miljoen dollar. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW. Johnny van Haeften, kunsthandelaar gespecialiseerd in oude meesters, heeft namens het Centraal Museum de bieding verricht.

Lees meer...

030 Utrecht Gezondheid -  Op het station Utrecht Centraal komt van 20 tot 25 november een pop-up store met condooms die je ter plekke kunt passen. Dit is een initiatief van Soa Aids Nederland die probeert het condoom als voorbehoedsmiddel meer onder de aandacht te brengen.

Lees meer...

030 Utrecht Hobby -Ervaar samen met andere League-fans de actie en energie van de wereldfinale van League of Legends op groot scherm en in verbluffende high-definition. Kinepolis Jaarbeurs Utrecht vertoont het mega-event 3 november live in de bioscoop!

Lees meer...

030 Utrecht Sport - Na de succesvolle eerste editie keert de Utrecht Urban Trail op zondag 10 juni terug met een gloednieuw parcours.

Lees meer...

Drogisterij

Merchandise NL Magazine

Mediamarkt