Politiek & Maatschappij
Typography

Oranje Fonds laat zien hoe mensen voor elkaar klaarstaan

Foto: ©Oranje Fonds - Remko de Waal.


030 Utrecht Maatschappij - Het Sociaalste straatje van Nederland wordt komende woensdag geopend op Hoog Catharijne in Utrecht. Deze straat is aangelegd door het Oranje Fonds en laat aan voorbijgangers zien op welke mooie manieren mensen in ons land voor elkaar klaarstaan. In het straatje hangt een expositie van topfotograaf Remko de Waal, kunnen voorbijgangers zich laten inspireren door quotes en kunnen ze ook daadwerkelijk in actie komen om iets voor een ander te betekenen.


Het Oranje Fonds wil in het Sociaalste straatje van Nederland laten zien dat, hoewel berichtgeving in de media soms anders doet vermoeden, in ons land heel veel mensen zich inzetten voor een ander. Het Fonds wil vooral ook mensen inspireren om bij te dragen aan een sociale samenleving en laten zien dat het heel gemakkelijk is om iets goeds voor een ander te doen. Dat gaan voorbijgangers woensdagochtend aan den lijve ondervinden: in het Sociaalste straatje worden in de ochtendspits complimenten uitgedeeld.

 

Appeltjes van Oranje

In de foto-expositie in het Sociaalste straatje zijn projecten te zien die genomineerd zijn voor de Appeltjes van Oranje 2019. Deze projecten zorgen er met hun vrijwilligers voor dat mensen mee kunnen doen in onze samenleving en dat niemand er alleen voor staat. Op de foto’s heeft Remko de Waal vastgelegd hoe belangrijk deze vrijwilligers zijn voor de mensen die ze helpen.

 

‘Iedereen kan een verschil maken’

Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: “In ons land gebeuren veel ogenschijnlijk gewone dingen die het nieuws nooit halen, maar die ontzettend belangrijk zijn. Want een samenleving kan niet functioneren zonder mensen die klaarstaan voor anderen. We willen mensen in deze straat inspireren en meegeven dat íedereen iets voor een ander kan betekenen. Dat kan op grote manieren: zoals het opzetten van een project voor kwetsbaren, maar het kan ook zeker op kleine manieren die net zo waardevol zijn. Denk aan een praatje maken met een vreemde op het perron, een kaartje sturen aan iemand die wel wat aandacht kan gebruiken of een kopje koffie drinken met een buurman die niet veel aanloop heeft. Zo simpel kan het zijn. In de waan van de dag staan we er misschien niet vaak bij stil, maar iedereen kan iets goeds doen voor een ander.”

 

Hele maand mei

Het Sociaalste straatje wordt op 1 mei om 07.00 uur ’s ochtends geopend door Oranje Fonds-directeur Peter Douwes. De hele maand mei kunnen mensen zich er laten inspireren. Het Sociaalste straatje loopt van het Stationsplein richting de uitgang bij het Moreelsepark.

 

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

030 Utrecht Economie & Duurzaamheid - Met de herontwikkeling van het evenementencomplex richt Jaarbeurs de ogen op de toekomst.

Lees meer...

Foto: Joris Louwes (DW 2019)

030 Utrecht Duurzaamheid - Het is ongekend wat er op dit moment in Nederland en in de rest van de wereld gebeurt. De organisatie van de Duurzame Week in Utrecht volgt de RIVM-maatregelen nauw en neemt deze zeer serieus. De gezondheid van eenieder staat wat ons betreft altijd voorop.

Lees meer...

030 Utrecht Economie - Alpine, de Utrechtse marktleider in gehoorbescherming, bouwt zijn positie verder uit met de overname van het Franse Acoufun; een specialist in gehoorbescherming. Bovendien wordt de groep hiermee, middels exclusieve partnerships met Formula 1®, MotoGP™ en 24h du Mans®, wereldwijd leider in gehoorbescherming bij gemotoriseerde events.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij & Politiek – Als voetganger is het even wennen aan al die nieuwe regels die momenteel zijn ingevoerd voor de binnenstad van Utrecht. Het gaat ook allemaal niet vanzelf en dus moeten verkeersregelaars met de regelmaat van de klok ingrijpen.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij  – Het Juridisch Loket verlaagt tijdelijk de belkosten voor 0900-8020 van € 0,25 naar € 0,10 per minuut voor mensen die een juridische vraag hebben. Daarnaast hoeven rechtzoekenden geen contact op te nemen met het Juridisch Loket voor korting op de eigen bijdrage bij doorverwijzing naar een advocaat.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij/Gezondheid/Lifestyle - Dak- en thuislozen in opvangcentra worden in het hele land goed in de gaten gehouden door onder andere Het Leger des Heils.

Lees meer...

Fotograaf Ben Houdijk

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur - Boekhandel Broese behoort tot de oudste en grootste boekhandels van Nederland. Veertig jaar lang vormde Broese een begrip op de hoek van de Oudegracht en de Stadhuisbrug. Maar het huurcontract met de gemeente Utrecht liep ten einde.

Lees meer...

030 Kunst & Cultuur - Het zijn spannende weken voor museum IJsselstein. Als de gemeenteraad niet akkoord gaat met een additionele subsidie moet het museum zijn deuren sluiten.

Lees meer...

030 Utrecht Sport - Het bestaat al een paar jaar, maar het wordt steeds drukker op de Utrechtse grachten. De grachten van de Domstad lenen zich perfect voor een relatief nieuw fenomeen: suppen. Op een grote, stabiele surfplank rechtop rond peddelen.

Lees meer...

030 Utrecht Lifestyle/Gezondheid - Op donderdag 12 maart van 19.00 tot 21.00 uur organiseert ‘Utrecht in Dialoog’ een avond bij  Bosshardt Zuilen waar men met elkaar in gesprek gaat over ‘Lekker en gezond eten’.

Lees meer...

030 Utrecht Sport - Jacqueline Rosier van de Friese voetbalvereniging Drachtster Boys is gisteravond uitgeroepen tot Clubheld van het Jaar 2019. Twaalf provinciewinnaars kwamen gister samen in Utrecht voor de landelijk uitreiking. Een vierkoppige jury met onder meer oud-schaatser Erben Wennemars koos uiteindelijk unaniem voor de inzending uit Friesland. Volgens de jury is Rosier de drijvende kracht achter de voetbalvereniging. Daarnaast zet zij zich maatschappelijk in middels een samenwerking met het naburige AZC. De Friezin ontvangt naast de eervolle nationale titel 'Clubheld van het Jaar 2019' een groot feest voor de gehele club. De Clubheld van het Jaar verkiezing is een initiatief van het AD en de regiotitels (PZC, BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, de Stentor en Tubantia) in samenwerking met Rabobank, NOC*NSF, Kunstbende en LKCA.

Lees meer...

Drogisterij

Merchandise NL Magazine

Mediamarkt