Politiek & Maatschappij
Typography

030Utrecht Maatschappij - Op vrijdag 4 oktober zal in Museum Speelklok te Utrecht de officiële bijschrijving plaatsvinden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland van de Nederlandse straatorgelcultuur. Hierbij gaat het niet om het draaiorgel zelf, maar om wat de orgelman of -vrouw ermee doet; de exploitatie.

De gemeenschap van orgeldraaiers, bouwers, draaiorgel-muziekarrangeurs en decorateurs hebben de handen ineen geslagen om het oer-Hollandse uitbaten van het straatorgel toekomstbestendig te maken. Ze gaan onder meer gezamenlijk bekijken of het verdienmodel van de orgelman kan worden herzien.

Voorbeelden van immaterieel erfgoed
Immaterieel erfgoed dat al eerder werd bijgeschreven in de Inventaris zijn onder andere het Ambacht van molenaar, het sinterklaasfeest, het vuurwerk bij de jaarwisseling, het Friese fierljeppen, het Gronings Ontzet, alsmede de Circus- en Woonwagencultuur.

Verleden
De traditie begon in ons land toen in 1875 de uit België afkomstige Leon Warnies in Amsterdam het eerste draaiorgelverhuurbedrijf startte. Hier kon men per week, maand of soms zelfs per dag een draaiorgel huren waarmee men de wijken doorging om geld in te zamelen. Met name in het begin van de vorige eeuw was het draaiorgel in de grote steden ongekend populair. In Amsterdam speelden maar liefst 40 orgeldraaiers!

Er was in die tijd geen opgenomen muziek in huis, geen radio of grammofoon. Het orgel bracht de vrolijkheid naar de mensen. Het draaiorgelverhuurbedrijf van Gijs Perlee was het meest bekend, onder meer doordat deze Amsterdamse firma de beroemde ‘Arabier’ in de verhuur had.
Tegenwoordig zijn de draaiorgels veelal in het bezit van de orgelmannen zelf en zijn er geen actieve verhuurbedrijven meer. Draaiorgel ‘de Arabier’ maakt inmiddels onderdeel uit van de collectie van Museum Speelklok.

Toekomstbestendig
Dankzij de 75 gepassioneerde exploitanten in Nederland is de straatorgelcultuur op dit moment nog steeds op meerdere plekken in Nederland te zien èn te horen. Uit verschillende onderzoeken, waaronder van de Universiteit Twente en recentelijk Hart van Nederland, blijkt dat het overgrote merendeel van de Nederlanders het draaiorgel en de orgelmannen nog steeds een zeer warm hart toedraagt. De initiatiefnemers van de bijschrijving willen er dan ook samen voor zorgen dat het immaterieel erfgoed aan volgende generaties kan worden overgedragen. Door onder andere meer in te gaan op de geschiedenis van de straatexploitatie van draaiorgels in de vorm van bijvoorbeeld een reizende expositie, zal er meer kennis en begrip ontstaan voor de Nederlandse orgelmannen en (enkele) vrouwen.

Verdienmodel
Is er een onderzoek gestart om te kijken of er een ander verdienmodel mogelijk is voor de orgeldraaier. Een probleem waar men immers tegenwoordig tegenaan loopt, is het verdwijnen van contant geld. Zo zou een digitale inning van donaties of een sensor op de draaiorgels een mogelijkheid zijn waarmee simpelweg, door er met een pinpas langs te swipen, een vaste donatie kan worden geïnd. Daarnaast is het aantrekken van sympathisanten eveneens een belangrijk onderdeel om dit muzikale immaterieel erfgoed in stand te houden.
Bijschrijving erfgoed kroon op jubileum
De bijschrijving is voor de Kring van Draaiorgelvrienden een kroon op het 65-jarig jubileum.  Museum Speelklok gaat volgend jaar letterlijk en figuurlijk buiten spelen, met onder andere de collectie straatorgels, tijdens het project ‘Straatmuziek’ waar het verhaal rondom de straatorgelcultuur uitgelicht wordt.

Initiatiefnemers
Het initiatief voor deze bijschrijving berust bij de Kring van Draaiorgelvrienden in samenwerking met Museum Speelklok, de Stichting Draaiorgelfestival Amsterdam en de Nederlandse Stichting ter Promotie van het Pierement.
Sympathisanten van het initiatief zijn: Youp van ‘t Hek, Dave von Raven en Sylvia Witteman. Ook het Draaiorgelmuseum te Haarlem heeft de voordracht mede ondertekend.

Foto: Joris Louwes (DW 2019)

030 Utrecht Duurzaamheid - Het is ongekend wat er op dit moment in Nederland en in de rest van de wereld gebeurt. De organisatie van de Duurzame Week in Utrecht volgt de RIVM-maatregelen nauw en neemt deze zeer serieus. De gezondheid van eenieder staat wat ons betreft altijd voorop.

Lees meer...

030 Utrecht Economie - Alpine, de Utrechtse marktleider in gehoorbescherming, bouwt zijn positie verder uit met de overname van het Franse Acoufun; een specialist in gehoorbescherming. Bovendien wordt de groep hiermee, middels exclusieve partnerships met Formula 1®, MotoGP™ en 24h du Mans®, wereldwijd leider in gehoorbescherming bij gemotoriseerde events.

Lees meer...

030Utrecht Economie/duurzaamheid - Het all female scholierenteam Team Eight van het St. Bonifatiuscollege in Utrecht heeft op 31 oktober de Young Climathon Utrecht 2019 gewonnen. Ze bedachten een creatief plan voor de vraag: ‘Wat zijn oplossingen voor wateropvang in de stad, die samen groot effect hebben voor klimaatadaptatie?’

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij & Politiek – Als voetganger is het even wennen aan al die nieuwe regels die momenteel zijn ingevoerd voor de binnenstad van Utrecht. Het gaat ook allemaal niet vanzelf en dus moeten verkeersregelaars met de regelmaat van de klok ingrijpen.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij  – Het Juridisch Loket verlaagt tijdelijk de belkosten voor 0900-8020 van € 0,25 naar € 0,10 per minuut voor mensen die een juridische vraag hebben. Daarnaast hoeven rechtzoekenden geen contact op te nemen met het Juridisch Loket voor korting op de eigen bijdrage bij doorverwijzing naar een advocaat.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij/Gezondheid/Lifestyle - Dak- en thuislozen in opvangcentra worden in het hele land goed in de gaten gehouden door onder andere Het Leger des Heils.

Lees meer...

030 Utrecht Kunst & Cultuur - De opening van de nieuwe winkel van Broese Boekverkopers in het oude postkantoor aan de Utrechtse Neude, waar ook de nieuwe bibliotheek in wordt gehuisvest, is een feit. De hoogstwaarschijnlijk feestelijk geplande opening werd verricht door schrijver Ronald Giphart, maar helaas gooide het coronavirus alle plannen rondom leuke openingsfestiviteiten in het water.

Lees meer...

Foto: Marieke Lucas Rijneveld
030 Utrecht Kunst/Cultuur/Boekenvak - Het boek ‘De avond is ongemak’ van de Utrechtse schrijver Marieke Lucas Rijneveld (28) is doorgedrongen tot de shortlist van de International Booker Prize 2020.

Lees meer...

Foto: BIG HARE © Charlotte Brand
Utrechts synthpopduo neemt je mee in hun wondere wereld

Lees meer...

030 Utrecht Lifestyle/Gezondheid - Op donderdag 12 maart van 19.00 tot 21.00 uur organiseert ‘Utrecht in Dialoog’ een avond bij  Bosshardt Zuilen waar men met elkaar in gesprek gaat over ‘Lekker en gezond eten’.

Lees meer...

030 Utrecht Sport - Jacqueline Rosier van de Friese voetbalvereniging Drachtster Boys is gisteravond uitgeroepen tot Clubheld van het Jaar 2019. Twaalf provinciewinnaars kwamen gister samen in Utrecht voor de landelijk uitreiking. Een vierkoppige jury met onder meer oud-schaatser Erben Wennemars koos uiteindelijk unaniem voor de inzending uit Friesland. Volgens de jury is Rosier de drijvende kracht achter de voetbalvereniging. Daarnaast zet zij zich maatschappelijk in middels een samenwerking met het naburige AZC. De Friezin ontvangt naast de eervolle nationale titel 'Clubheld van het Jaar 2019' een groot feest voor de gehele club. De Clubheld van het Jaar verkiezing is een initiatief van het AD en de regiotitels (PZC, BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, de Stentor en Tubantia) in samenwerking met Rabobank, NOC*NSF, Kunstbende en LKCA.

Lees meer...

030Utrecht Hobby – In oktober van dit jaar wordt er in Utrecht een echte LEGO-winkel geopend en wel in de Zuidpassage van Hoog Catharijne. Het is de eerste officiële winkel van LEGO in Nederland en ongetwijfeld zullen er nog wel meer volgen. Ook in Amsterdam is er sprake van de vestiging van een LEGO-winkel. De opening van de winkel in Utrecht vindt plaats tegelijkertijd met het grootse ‘Lego World’-evenement in de Jaarbeurs Utrecht vanaf donderdag 17 oktober t/m woensdag 23 oktober a.s.

Lees meer...

Drogisterij

Merchandise NL Magazine

Mediamarkt