Politiek & Maatschappij
Typography

030Utrecht Maatschappij/Hackademy - Op zaterdag 5 oktober 2019 organiseert First8, dé Open Source partij van Nederland en onderdeel van IT-dienstverlener Conclusion, in samenwerking met Conclusion en ontwikkelingsexpert Bright Alley voor de derde keer op rij het event Security4Teens. Tijdens deze dag staat het thema ‘The Hackademy’ centraal en maken tieners van 12 tot en met 16 jaar kennis met ethisch hacken, bewustwording van veilig social media gebruik en privacy & security. Op deze manier dragen de organisaties bij aan het versterken van de digitale weerbaarheid van tieners.

Ontmasker de hacker
De tieners worden tijdens het event geconfronteerd met de risico’s die de digitale wereld met zich meebrengt: het fictieve bedrijf ‘Tech Tree’ wordt geteisterd door een hacker. Het bedrijf is volledig overgenomen en de medewerkers kunnen niet meer in de computersystemen komen. Om de systemen vrij te geven, eist de hacker maar liefst 1 miljoen euro. Aan de tieners is het de taak om gedurende de dag, met behulp van opdrachten die te maken hebben met onder andere social engineering, phishing, encryptie en hacking, achter de identiteit van de hacker te komen.

Linda Elbersen, Marketing Specialist bij First8 en een van de initiatiefnemers van Security4Teens: “Informatiebeveiliging en privacy spelen in de samenleving een steeds grotere rol. Bij First8 zijn we dagelijks bezig met de online veiligheid van grote organisaties. Privacy en security staan bij ons centraal en deze kennis delen we graag. We laten de tieners met praktische oefeningen en puzzels zien hoe snel het fout kan gaan als beveiliging op internet niet goed is geregeld. Dat start met ‘lockpicking’, een echt slot openpeuteren zonder sleutel. Dat gebeurt feitelijk ook bij veel websites die niet goed beveiligd zijn. Als het slot, oftewel de beveiliging, niet goed genoeg is dan is het vaak veel te gemakkelijk om bij informatie en gegevens te komen.”

Paul Oor, Security Officer bij Conclusion: “Als deze tieners zich eenmaal realiseren dat de kwaliteit van een slot bepaalt hoe makkelijk het open te krijgen is, zijn ze klaar voor de digitale oefeningen. Voor hen is een reeks leuke en uitdagende praktijkoefeningen gemaakt: wachtwoord hacken, social engineering, SQL injection en phishing mails. Voor veel mensen klinkt dit niet bekend in de oren, maar ik ben onder de indruk hoe snel deze jongens en meiden dit oppakken. Ik zie hier toekomstige klanten en collega’s. Deze kennis, die over het algemeen eenvoudig te vinden is, is natuurlijk ook te misbruiken. Wij vinden het belangrijk dat ze onder begeleiding de risico’s van een slechte beveiliging zien en daardoor digitaal weerbaarder worden. Ze kunnen dan ook hun omgeving bewust maken van de mogelijkheden om informatiebeveiliging en privacy wel goed te regelen.”

Locatie en aanmelden
Het event vindt plaats op 5 oktober op het hoofdkantoor van Conclusion in Utrecht (Herculesplein 80, 3584 AA, Utrecht). Security4Teens richt zich op jongeren van 12 tot en met 16 jaar. Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden is verplicht en kan via: https://security4teens.nl/aanmelden/

Programma
10.30 – 10.55 uur    Ontvangst en registratie
10.55 – 11.00 uur    Opening door First8
11.00 – 12.30 uur    Aan de slag met de opdrachten
12.30 – 13.00 uur    Lunch
13.00 – 14.30 uur    Verder met de opdrachten
14.30 – 15.00 uur    Afronding en eindpresentaties

Over First8
First8 staat voor vakmanschap en is dé enterprise Open Source partij van Nederland. Bij de organisatie werken Java en Open Source programmeurs met passie voor het vak. Ze doen waar ze goed in zijn: toffe applicaties maken voor de klant. First8 is gevestigd op twee locaties in Nederland: Nijmegen en Nieuwegein. Daarnaast zijn de developers regelmatig te vinden bij haar klanten op locatie om te werken aan gave projecten waarbij complexiteit, integratie en security om de hoek komen kijken. First8 is trotse business partner van RedHat en NLJUG. Daarnaast zijn ze al jaren hoofdsponsor van Masters of Java, het officieuze NK Java programmeren. Hiervoor verzint First8 de opdrachten en zijn zij verantwoordelijk voor het framework.

Mediamarkt

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

22 februari 2020

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Greenchoice

Advertentie