Politiek & Maatschappij
Typography

030 Utrecht Maatschappij – Het lijkt waarachtig wel op de laatste afleveringen van het Dagboek van Hendrik Groen waarin volslagen onverwachts en tot grote ontsteltenis van vrijwel iedereen, de oude bejaarde bewoners van Hendriks zorginstelling moeten verkassen en ruimte moeten maken voor een asielzoekerscentrum.

Nu is bij zorgflat De Keizershof in Utrecht weliswaar geen sprake van een noodzakelijke verkassing vanwege een asielzoekerscentrum als nieuwe bestemming, maar wel moeten in januari 2020 alle 43 bejaarde bewoners verhuizen vanwege een conflictsituatie tussen de zorgaanbieder ‘Ontzorgd Wonen’ en de vastgoedinvesteerder ‘Coltavast’ vanwege onduidelijke investeringen in de verouderde flat. De huidige, op leeftijd zijnde oude bewoners zijn hiervan de dupe en moeten op hún leeftijd en oude dag dus elders worden ondergebracht. Dat is natuurlijk stevig balen!
Zo zie je maar weer, de bestuurlijke fratsen en grollen van de sluiting van het tehuis van Hendrik Groen, zijn bepaald niet ondenkbaar!  

Begin november werd bekend dat de bejaarde bewoners moesten verhuizen vanwege een conflict tussen investeerder ‘Coltavast’ en de zorgaanbieder ‘Ontzorgd Wonen’.  Het pand zou niet meer geschikt zijn om zorg in te verlenen en dus wil Coltavast alleen investeren in zelfstandige woningen in het pand. Dit standpunt was mede tot stand gekomen omdat de zorgaanbieder schijnbaar geen huur meer betaalde aan de investeerder. Tja, als er inderdaad geen huur meer wordt betaald……
De bewoners van de zorgflat zijn natuurlijk niet blij. Om op je oude dag nog te verhuizen en ergens anders te worden ondergebracht, terwijl je misschien al jaren in deze flat hebt gewoond, is natuurlijk pijnlijk. Zonde natuurlijk dat hier geen rekening mee kan worden gehouden.
Als er in deze flat ook een Omanido-club (Oud maar nog niet dood) is, dan is ook hier de kans groot dat die uit elkaar valt. 

Zorgaanbieder ‘Ontzorgd Wonen’ heeft er dan ook gelukkig alles aan gedaan en heeft ook alles tot in de puntjes geregeld dat alle huidige 43 bewoners in de loop van januari zullen verhuizen naar diverse andere voor de bewoners geschikte en/of wellicht aangepaste locaties. Een aantal  gaat dat is aangewezen op verpleeghuiszorg gat nar andere aanbieders van ouderenzorg en anderen verhuizen naar locaties die bijvoorbeeld dichter bij hun kinderen zijn. Veder verhuist een aantal naar andere locaties van Ontzorgd Wonen. Men is van mening dat in alle gevallen de locaties beter onderhouden en passender zijn dan de Keizershof.

Onduidelijkheid bij politiek
De hele situatie en werkwijze was volgens de PvdA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, VVD en SP in Utrecht ‘ondoorzichtig’ en ‘onduidelijk’ voor de bewoners. Het was bijvoorbeeld lang niet helder of alle bewoners al vervangende woonruimte hadden. Ook de gemeente Utrecht betreurt de ontstane situatie in de Keizershof. “Dat inwoners, op hoge leeftijd, die dachten in een beschutte woonomgeving te wonen, alsnog moeten verhuizen, past niet bij ons beeld van zorgvuldige ouderenzorg”, schrijft wethouder Maarten van Ooijen in antwoorden op schriftelijke vragen.

De wethouder stelt echter ook dat de gemeente Utrecht geen rol kan spelen in dit soort situaties. “Wij hebben noch met Ontzorgd Wonen, noch met Coltavast een contract of juridische relatie. Daardoor hebben ook wij deze ontwikkeling in de media moeten lezen, op het moment dat de situatie al geëscaleerd was en de rechter het huurcontract had ontbonden.” Wel wordt de situatie in De Keizershof en de verhuizing onder de aandacht gebracht bij de minister en heeft de wethouder met beide partijen gesproken. “Het lijkt erop dat bewoners in dit soort situaties onvoldoende huurrechten hebben”, aldus Van Ooijen.

Een enigszins vergelijkbare situatie speelde zich eerder dit jaar af in Tuindorp-Oost bij zorgflat van Careyn. Ook daar werden kwetsbare ouderen overvallen door het plotselinge nieuws dat ze moesten verhuizen en ook toen waren er voor de bewoners veel onduidelijkheden.

030 Utrecht Economie & Duurzaamheid - Met de herontwikkeling van het evenementencomplex richt Jaarbeurs de ogen op de toekomst.

Lees meer...

Foto: Joris Louwes (DW 2019)

030 Utrecht Duurzaamheid - Het is ongekend wat er op dit moment in Nederland en in de rest van de wereld gebeurt. De organisatie van de Duurzame Week in Utrecht volgt de RIVM-maatregelen nauw en neemt deze zeer serieus. De gezondheid van eenieder staat wat ons betreft altijd voorop.

Lees meer...

030 Utrecht Economie - Alpine, de Utrechtse marktleider in gehoorbescherming, bouwt zijn positie verder uit met de overname van het Franse Acoufun; een specialist in gehoorbescherming. Bovendien wordt de groep hiermee, middels exclusieve partnerships met Formula 1®, MotoGP™ en 24h du Mans®, wereldwijd leider in gehoorbescherming bij gemotoriseerde events.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij & Politiek – Als voetganger is het even wennen aan al die nieuwe regels die momenteel zijn ingevoerd voor de binnenstad van Utrecht. Het gaat ook allemaal niet vanzelf en dus moeten verkeersregelaars met de regelmaat van de klok ingrijpen.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij  – Het Juridisch Loket verlaagt tijdelijk de belkosten voor 0900-8020 van € 0,25 naar € 0,10 per minuut voor mensen die een juridische vraag hebben. Daarnaast hoeven rechtzoekenden geen contact op te nemen met het Juridisch Loket voor korting op de eigen bijdrage bij doorverwijzing naar een advocaat.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij/Gezondheid/Lifestyle - Dak- en thuislozen in opvangcentra worden in het hele land goed in de gaten gehouden door onder andere Het Leger des Heils.

Lees meer...

030 Utrecht Culinair - Het is tijd voor de eerste editie van de 030Pizzawedstrijd. 030Magazine neemt een kijkje bij de restaurants in Utrecht. Welke pizzeria bezorgt de 'Beste Pizza van Utrecht'?

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur & Uitgaan- Horecacafé Stairway (voormalig Stairway to Heaven) vormt al vijfentwintig jaar een begrip in de binnenstad van Utrecht. Maar helaas, aan al het moois komt een eind. ,,Tja, we halen geen energie meer uit het rockcafé. Het is tijd voor verandering!”.

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur- Van wonden in de vorm van vagina’s en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Ongemakkelijk? Welnee, Museum Catharijneconvent legt het uit in de nieuwe tentoonstelling Body Language: welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer.

Lees meer...

030 Utrecht Sport & Lifestyle - FC Utrecht bestaat deze zomer vijftig jaar maar onderging een vreemd jubileum. De grootse feestplannen gingen verloren door het coronavirus. Er heerste een doodse stilte in Stadion Galgenwaard.

Lees meer...

 030 Utrecht Sport & Lifestyle - Ga ik me aanmelden bij de Utrechtse zeilvereniging of krijg ik last van zeeziekte? Het is tijd voor mijn eerste zeilervaring.

Lees meer...

030 Utrecht Sport - Het bestaat al een paar jaar, maar het wordt steeds drukker op de Utrechtse grachten. De grachten van de Domstad lenen zich perfect voor een relatief nieuw fenomeen: suppen. Op een grote, stabiele surfplank rechtop rond peddelen.

Lees meer...

Drogisterij

Merchandise NL Magazine

Mediamarkt