Ontdek alles wat je moet weten over de slaapcycli van baby’s in dit artikel. de slaapcycli van je baby. Inzicht in het natuurlijke slaapritme van je kind is essentieel om vredige, rustige nachten te bevorderen.
Peuters slapen in feite anders dan volwassenen en volgen heel verschillende fases. Deze slaapcycli leren herkennen kan je helpen om je baby beter te ondersteunen als ze in slaap vallen en de slaapkwaliteit verbeteren. Blijf op de hoogte om je kind een goede nachtrust en optimale rust te geven.
De verschillen in slaapcycli tussen baby’s en volwassenen
De slaapcycli van baby’s verschillen duidelijk van die van volwassenen, vooral wat betreft duur en onrust. Dit komt omdat, baby’s meer tijd doorbrengen in de REM-slaap dan volwassenen, wat betekent dat het snel wisselt tussen diepe en lichte slaapfases.
Bovendien hebben zuigelingen kortere slaapcyclivan ongeveer 50 minuten, vergeleken met slaapcycli van volwassenen, die gemiddeld 90 minuten duren. Deze constante onrust tijdens de slaap van baby’s kan worden toegeschreven aan hun snelle hersenontwikkeling.
De onrustige slaapfasen maken 60% uit van de slaaptijd van de baby aan het begin
In het begin van hun leven brengen baby’s ongeveer 60% van hun slaaptijd in een geagiteerde slaapfase. Deze fase is essentieel voor hun ontwikkeling, want het is tijdens de onrustige slaap dat de hersenen van de baby de overdag geleerde informatie verwerken en consolideren.
Bovendien is deze slaapfase ook cruciaal voor de motorische ontwikkeling van de babyDit is wanneer ze snelle oogbewegingen en spierschokken maken die helpen hun spieren en coördinatie te versterken.
Hoewel ze soms onrustig zijn, is deze fase van de slaap dus fundamenteel voor de groei en het leren van een zuigeling.
Evolutie van het slaapritme van baby’s naar dat van volwassenen
Naarmate de baby groeit, hun slaappatronen veranderen en benadert geleidelijk dat van volwassenen. Tegen de leeftijd van 4 tot 5 jaarbeginnen kinderen langere slaapcycli en regelmatigerdie meer lijken op die van volwassenen.
Ze passeren minder tijd in REM-slaap en meer tijd in diepe slaapDit bevordert een beter fysiek en mentaal herstel. Hun behoefte aan slaap neemt ook geleidelijk af, van ongeveer 16 uur per dag naar 10 tot 12 uur. Deze overgang markeert het einde van de kindertijd en het begin van een meer volwassen slaappatroon.