Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

030 Utrecht Vrije tijd - ROBOTS is dé weekendactiviteit voor nieuwsgierige jongens en meisjes!

Begin februari openden kinderkunstwerkplaats De Vrijstaat en het Utrechtse medialab SETUP de digitale werkplaats ROBOTS. "Samen met ontwerper/kunstenaar Casper de Jong hebben wij een inspirerend programma ontwikkeld waarmee we kinderen op allerlei manieren uitdagen om de relatie tussen mens en machine te onderzoeken. In ROBOTS kijken we vanuit het jaar 2060 terug in de tijd. Aan het einde van de vorige eeuw was een tablet om te Netflixen nog toekomstmuziek, terwijl in 2060 wellicht een robot voor de klas staat. Met prikkelende vragen en uiteenlopende opdrachten zetten we jong en oud op verrassende wijze aan het denken over een heel actueel thema," aldus Daphne de Bruin (artistiek leider van De Vrijstaat).

 

Tijdens de opening begin februari gaf Casper een pakkend college, waarbij hij zijn publiek liet nadenken over het wezen van een robot. Er ontstond al snel een geanimeerd gesprek over wat wel of niet door de toeschouwers als robot werd ervaren. “We zijn vaak geneigd om een machine waar we menselijke trekjes in herkennen als robot te zien," aldus Casper de Jong. “De relatie die wij in de komende jaren met robots gaan ontwikkelen is interessant. Hoe dat eruit gaat zien en wat voor consequenties dat heeft, dat kunnen we niet voorspellen."

In de werkplaats werden de bezoekers meegenomen op een tijdreis vanuit het jaar 2060 waarin een inmiddels oude Casper terugblikt op de ontwikkeling van de robot gedurende zijn leven. Bewegende robots en verdekte sensoren dagen continu uit tot interactie, waar vooral de kinderen gretig op ingaan. Ook zaterdag en zondag was de digitale werkplaats ROBOTS gevuld met enthousiaste kinderen, blaffende robothondjes en dansende robots.

Een bezoek aan ROBOTS is dé weekendactiviteit voor nieuwsgierige jongens en meisjes. Ga op tijdreis met kunstenaar Casper de Jong en leer van alles over robots. Bestuur de 120cm hoge robot Meccanoid, tover oude apparaten om tot robots of programmeer elkaar alsof je zelf een robot bent. In het ROBO-lab krijgen kinderen een labjas, een veiligheidsbril en een chip-tattoo. Opereren op een robot, je smartphone in een echte vriend veranderen of kunst maken met een robot-arm: het kan allemaal. 

ROBOTS is t/m 2 april elke zaterdag en zondag te bezoeken in het Gebouw, de expo-ruimte van De Vrijstaat (t.o. Madridstraat 1, Utrecht). ROBOTS is extra open op 28 feb, 1 en 2 mrt (voorjaarsvakantie) en 2 april (2de paasdag). Reserveren is aanbevolen. Ook groepsbezoek (BSO/kinderfeestje) is mogelijk.

Kijk op www.devrijstaat.nl voor meer informatie.

Wethouder Anke Klein en leerlingen basisschool planten een boom

030 Utrecht Duurzaamheid - Op vrijdag 29 maart vindt in het Hieronymusplantsoen een bijzondere boomplanting plaats. In dit deel van het Zocherpark wordt een Pinus nigra, een wintergroene naaldboom geplaatst. De boomplanting vindt plaats in het kader van de Open Tuinendag Utrecht om aandacht te vragen voor monumentaal groen in de binnenstad.

Lees meer...

030 Utrecht Economie - Cor Jansen start per 1 maart 2019 als directeur-bestuurder van Utrecht Marketing. Hij volgt daarmee Rijk van Ark op die de functie sinds 1 januari 2017 bekleedt. 

Lees meer...

030 Utrecht Opleiding : Het Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland voert in januari 2019 een extra startmoment in voor de opleiding Verpleegkunde in Utrecht. Deze niveau 4 mbo-opleiding leidt verpleegkundigen op die meteen aan de slag kunnen in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, in de thuiszorg en in ziekenhuizen.

Lees meer...

Oranje Fonds laat zien hoe mensen voor elkaar klaarstaan

Foto: ©Oranje Fonds - Remko de Waal.

Lees meer...

030 Houten Houten - Achttien kandidaten hebben gereageerd op de burgemeestersvacature in de gemeente Houten, 4 vrouwen en 14 mannen.

Lees meer...

030 Zeist Politiek - Gemeente Zeist en Accres, eigenaar van het voormalige V&D-pand in Zeist, houden op woensdag 10 april een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis van Zeist. Tijdens de bijeenkomst krijgt u informatie over het onderzoek naar de nieuwe bestemming voor het voormalig V&D-pand en over de gebiedsvisie voor het Emmaplein, Markt en Voorheuvel-zuid.

Lees meer...

Foto: Robert Oosterbroek

030 Utrecht Cultuur - Een boekenkast van zo’n 10 meter hoog. Wat wil je nog meer. Als boekenliefhebber droom je hiervan, hoewel natuurlijk 10 meter wel erg hoog is. Dan maar genieten van de boekenkast die door Utrechtse kunstenaars JanIsDeMan en Deef Feed is gemaakt en de gevel verfraait van een woongebouw op de hoek van de Mimosastraat en de Amsterdamsestraatweg.

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur - Maatschappelijk-cultureel podium De Kargadoor viert in 2019 haar 60-jarig bestaan met een jubileumjaar met themamaanden en nieuwe programmering. Vrijdag 8 februari wordt het jubileum officieel geopend door Wethouder van Cultuur Anke Klein en slaat de stichting een nieuwe weg in, geïnspireerd door herontdekte waarden.

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur - Het Centraal Museum Utrecht heeft op 30 januari 2019 in New York op een veiling bij Sotheby’s het kunstwerk De bruiloft van Cupido en Psyche van de Utrechtse schilder Joachim Wtewael verworven. Het betreft een werk in olieverf op koper uit circa 1601/03 van 15,5 x 20,5 centimeter. Een klein mythologisch werk op koper van Wtewael stond al sinds 1933 op de verlanglijst van het museum. Het werk werd afgehamerd op 5 miljoen dollar. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW. Johnny van Haeften, kunsthandelaar gespecialiseerd in oude meesters, heeft namens het Centraal Museum de bieding verricht.

Lees meer...

030 Utrecht Gezondheid -  Op het station Utrecht Centraal komt van 20 tot 25 november een pop-up store met condooms die je ter plekke kunt passen. Dit is een initiatief van Soa Aids Nederland die probeert het condoom als voorbehoedsmiddel meer onder de aandacht te brengen.

Lees meer...

030 Utrecht Hobby -Ervaar samen met andere League-fans de actie en energie van de wereldfinale van League of Legends op groot scherm en in verbluffende high-definition. Kinepolis Jaarbeurs Utrecht vertoont het mega-event 3 november live in de bioscoop!

Lees meer...

030 Utrecht Sport - Na de succesvolle eerste editie keert de Utrecht Urban Trail op zondag 10 juni terug met een gloednieuw parcours.

Lees meer...

Drogisterij

Merchandise NL Magazine

Mediamarkt