Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

030 Utrecht Muziek - Steeds meer Utrechters willen gitaarspelen. De lesavonden bij Guitar Factory aan de Gruttersdijk zitten bomvol. 030Magazine brengt een bezoekje aan de groeiende gitaarschool. 

Gitaar spelen is de twee eigenaren Sjoerd Krul (31) en Len Verstijnen (33) niet met de paplepel ingegoten. Er was thuis ruimte voor muziek, maar ze hebben allebei zelf als tiener de gitaar ontdekt. Er volgde een opleiding aan het Utrechts Conservatorium waar de twee elkaar ontmoeten. ,,We woonden wel al in de buurt maar leren elkaar pas op het conservatorium kennen. Daar hadden we het al vaak over lesgeven en ontstond het idee om samen iets op te starten. Met Guitar Factory is deze ambitie werkelijkheid geworden.”

Mijlpaal
Het is alweer zeven jaar geleden dat de twee vrienden hun gitaarschool openden midden in het centrum van Utrecht. ,,We begonnen met vijftien leerlingen, maar afgelopen zomer bereikte we de mijlpaal van driehonderd”, klinkt het trots. Niet alleen het aantal leerlingen is bij de school toegenomen. Er zijn ook meer instrumenten bijgekomen. ,,We hebben nu een plek waar verschillende disciplines samenwerken. Zo bieden we naast gitaar ook zang en pianoles”, vertelt Len. ,,Hierdoor kunnen we samenspelen en is het voor leerlingen mogelijk om een combinatie te volgen.” Volgens de gitaardocent is het deze combinatie die Guitar Factory onderscheidt van de andere gitaarscholen in Utrecht.

Schoolse aanpak
Er is bij Guitar Factory geen sprake van een statige leraar-leerling verhouding. ,,Wij staan midden in de muziekwereld, waardoor de leraar inspiratie uit zijn eigen muziekcarrière haalt”, legt Len uit. Als freelance gitarist bij verschillende popformaties weet hij precies hoe dat is. Iemand een deuntje leren is voor hem geen probleem. Sjoerd benadrukt hun ongedwongen manier van lesgeven. ,,Onze lessen zijn laagdrempelig. Iedereen vanaf zeven jaar kan zich aanmelden.” Zelf is hij ook regelmatig op het podium te vinden. ,,Ik speel momenteel in Joe Goes Hunting: een soort avant-garde popgroep waarmee ik op veel festivals sta.”

Brainstormweekend
De gitaarpassie is bij beide heren duidelijk hoorbaar. Niet gek dat Guitar Factory ook buiten Utrecht zijn weg heeft gevonden. ,,We waren ongeveer 3 jaar geleden samen een weekend weg. En toen hebben we besloten om ook andere scholen op te zetten.” De daad wordt bij het woord gevoegd. Guitar Factory heeft inmiddels locaties in Vleuten, Bemmel en Zetten. Het is tijd voor nieuwe brainstormsessie. ,,Ja onze doelen zijn behaald. Dus we moeten binnenkort maar weer een weekendje weg!”, lacht Sjoerd. ,,Samen in de caravan gitaarspelen en nadenken over de toekomst.”

Uitbreiding
Gaat Guitar Factory nog meer uitbreiden? Corona gooit in ieder geval geen roet in het eten. Mensen zijn in deze tijd toch veel gaan nadenken over wat ze nog willen doen in het leven. En een instrument leren spelen hoort daar vaak bij”. De aanmeldingen stromen binnen. ,,Alleen in het begin van corona hebben we veel stress gehad. We moeten opeens alles overzetten naar videolessen. Maar inmiddels mogen we gewoon weer lesgeven. Dus we hebben niets te klagen.”

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

18 januari 2021

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

Advertentie

D Reizen

Center Parcs